Οι αυξήσεις και οι αλλαγές δεν βοηθούν το «εξοικονομώ»

Οικονομία

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Λάμπρου η κατάσταση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν είναι καλή όσο αναφορά την πορεία του πολυαναμενόμενου προγράμματος.

Το Εξοικονομώ-Αυτονομώ αποτελεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και όπως επισημαίνεται από πολλούς γνώστες του χώρου είναι στην σωστή κατεύθυνση για να βελτιωθεί η ενεργειακή κατάσταση του κτιριακού δυναμικού της χώρας. Άλλωστε για αυτούς τους λόγους τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής από μηχανικούς και ιδιοκτήτες.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Λάμπρου η κατάσταση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν είναι καλή όσο αναφορά την πορεία του πολυαναμενόμενου προγράμματος.

Οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορές, έχουν εκτινάξει τις τιμές των δομικών υλικών, δημιουργώντας προβλήματα και στα προγράμματα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021», όπου οι τιμές έχουν καθοριστεί πολλούς μήνες πριν και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές τιμές της αγοράς.

«Αυτό που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις που δυσχεραίνουν την διαδικασία των οικοδομικών δραστηριοτήτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ¨κόφτες¨ που έχουν εισαχθεί στο Πρόγραμμα, στη βαθμολόγηση και που οδηγούν τους ωφελουμένους να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ίδια κεφάλαια. Εάν τα έχουν αυτά τα κεφάλαια…» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Λάμπρου.

Από τη μεριά τους οι μηχανικοί μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, έχουν κάνει σχετικά υπομνήματα στο υπουργείο και ζητούν να ουσιαστικά μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς η όλη κατάσταση  έχει οδηγήσει πολλά τεχνικά έργα σε αδυναμία υλοποίησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου.

«Έχει αποδείξει το υπουργείο ότι έχει αντανακλαστικά… περιμένουμε λύσεις» τονίζει ο κ. Λάμπρου.

Τέλος, ο κ. Λάμπρου -χρόνια ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας- ρωτήθηκε και για την «γκρίνια» που υπάρχει τους τελευταίους μήνες για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και στην ενίσχυση κλάδων ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία για να εξηγήσει ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί….

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ