Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Νέα

Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ακολούθησε τη σύγκρουση σε υψηλούς τόνους κατά τη συζήτηση, επί της αρχής «υπέρ» ψήφισαν 187 βουλευτές και «κατά» 101, σε σύνολο 288 ψηφισάντων.

«Υπέρ» ψήφισε και το ΚΙΝΑΛ όμως απείχαν από την ψηφοφορία ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, καθώς και ο Χάρης Καστανίδης.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις, καταλογίζοντας θράσος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την πλευρά του κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν, όπως είπε.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ., αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ότι χρεοκόπησαν τη χώρα. Καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν. Όπως είπε, υπάρχει ήδη ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα. Τόνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει δύο λόγους για τους οποίους μπορεί να περιορίζεται το δικαίωμα μιας συνάθροισης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί πως ήδη υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι προσθέτει και άλλους δύο λόγους για περιορισμό μιας συνάθροισης: «η μη γνωστοποίηση από τους διοργανωτές και η άρνηση να υπακούσουν στις εντολές της αστυνομίας, οι οποίες κάθε φορά υπόκειται στην υποκειμενική κρίση της πολιτικής της ηγεσίας. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι πέρα έξω από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος», επέμεινε.

Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο, το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν πορείες και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή των πολιτών στα Γιάννενα να κρίνεται ικανοποιητική.
Την κεντρική ομιλία πριν την πορεία στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΚΙ Νίκος Έξαρχος, που χαρακτήρισε το νόμο «τερατούργημα», που έρχεται να θωρακίσει όπως είπε, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση
«Με οργανωμένη πειθαρχημένη απειθαρχία οι εργάτες με τα σωματεία θα ακυρώσουν στην πράξη, θα κάνουν κουρελόχαρτο το νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Τίνα Ζέκα πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων τονίζοντας, ότι η ταξική πάλη δεν σταματά, τα σωματεία δεν μπαίνουν στο γύψο. Εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και των φοιτητικών συλλόγων χαιρέτισε η Γκουζάλ Τουλιαγκάνοβα.