stathmoi-metafortosis

Βήματα πίσω στην εύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης

Νέα

Η προσφυγή του προέδρου του ΑΣΔΑ Ηπείρου βρίσκει αντίθετους τους δημάρχους Ιωαννίνων και Ζίτσας

Δυναμιτισμένο είναι το κλίμα μεταξύ των «αντίπαλων στρατοπέδων» στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου καθώς φαίνεται πως όποιες προσπάθειες για εύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης στους όρους λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πηγαίνουν προς τα πίσω.
Ο πρόεδρος του ΑΣΔA Ηπείρου Νίκος Καλαντζής, προχώρησε την απόφασή του να ασκηθεί ένδικη προσφυγή στο ΣτΕ, κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ακυρώνει την απόφαση του Φορέα για τη λειτουργία των ΣΜΑ, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων να παίρνει αποστάσεις.

Σε δήλωσή του στο «Δημοτικό Ραδιόφωνο» της πόλης, ο κ. Ελισάφ, τόνισε, ότι η απόφαση αυτή δυναμιτίζει την όποια προσπάθεια διαλόγου βρισκόταν σε εξέλιξη και θέτει αναίτια απέναντι στον κ. Καλαντζή και σε όσους τυχόν συμφωνούν μαζί του, τους μεγαλύτερος τουλάχιστον δήμους της περιοχής, κυρίως όμως τον δήμο Ιωαννιτών.
«Προσφέρει κακές υπηρεσίες με αυτές τις μεθοδευμένες ενέργειες, ο κ. Καλαντζής. Επειδή όμως το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι δημότες και κυρίως οι δημότες των Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να συναινέσω να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ, για να μετατραπεί ο ΑΣΔΑ σε μία κανονική ΔΕΚΟ για να εξυπηρετηθούν μικροσκοπιμότητες συναδέλφων αυτοδιοικητικών της ευρύτερης περιοχής. Το έχω μεταφέρει αυτό καις την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για να είναι όλα ξεκάθαρα», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Έντονη αντίδραση μέσω επιστολής από τον Μ. Πλιάκο

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου Νίκο Καλαντζή, απέστειλε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος μετά τις τελευταίες εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απορρίπτει την απόφαση του ΑΣΔΣΑ για το διαγωνισμό (37εκατ. ευρώ) της λειτουργίας και διαχείρισης των ΣΜΑ και τη μεταφορά υπολείμματος.
«Εκτιμούμε ότι γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, αρμόδιο για τη νόμιμη ανάθεση σε δικηγόρο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι η Εκτελεστική Επιτροπή. Αλλά ακόμα και αν αυτό είναι νόμιμο, σίγουρα δεν είναι ηθικό.
Είναι μια ενέργεια που επιλέξατε να βαραίνει αποκλειστικά εσάς και ελπίζουμε πως αυτό δε θα οδηγήσει σε πολύμηνες καθυστερήσεις την πολυαναμενόμενη άμεση λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου.

Βέβαια η απόφασή σας να επιμένετε ακόμη και τώρα στη μελέτη των 37εκατ. ευρώ για να δοθεί η λειτουργία και διαχείριση των ΣΜΑ σε ιδιώτη, ξεκαθαρίζει μια και καλή ποιοι ήταν αυτοί που ήθελαν το διάλογο και ποιοι είχαν πάρει τις αποφάσεις τους, ακυρώνοντας ταυτόχρονα στην πράξη τις όποιες προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων που μοναδικό στόχο έχουν την προάσπιση των συμφερόντων όλων των Ηπειρωτών», αναφέρει ο κ. Πλιάκος μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

Το ιστορικό

Στην πράξη διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν να ανοίξει διάλογος για εύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει την απόφαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την έγκριση των όρων δημοπράτησης και λειτουργίας των ΣΜΑ στην Ήπειρο.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής άφηνε μεν να εννοηθεί, ότι η διοίκηση επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές της στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, πλην όμως, βασική φιλοσοφία της διοίκησης ήταν και παραμένει η αρχή της συναίνεσης και της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «γεγονός που έχουμε αποδείξει με τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας», όπως σημείωνε.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μία προσπάθεια εύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης, ώστε να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, όμως αργά το μεσημέρι στη «διαύγεια» αναρτήθηκαν ταυτόχρονα οι δύο αποφάσεις τις οποίες υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής. Ο Σύνδεσμος, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως αναφέρει η απόφαση του κ. Καλαντζή, το γεγονός ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία ώστε να λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ζητά από τα μέλη της Εκτελεστικής να επικυρώσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα 8 Μαρτίου την απόφαση περί προσφυγής για την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στην απόφαση του προέδρου με ημερομηνία 5 Μαρτίου, αναφέρεται, ότι θα ασκηθεί αίτησης ακύρωσης και αίτηση αναστολής ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφενός σε αντίθεση με την διακηρυχθείσα διάθεση της διοίκησης να συνδράμει στην προσπάθεια κοινά αποδεκτής λύσης, επιμένοντας προφανώς στην προηγούμενη απόφασή της, η οποία ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη. Το τίμημα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση θα είναι μία νέα απώλεια χρόνου για την έναρξη λειτουργίας των ΣΜΑ, που με εξαίρεση τον Σταθμό του Δ. Γ. Καραϊσκάκη, είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν.
Επίσης όμως, υπάρχει και ένα άλλο, ίσως μεγαλύτερο τίμημα, που είναι η απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων «στρατοπέδων» στη διοίκηση του Συνδέσμου, που παρότι επικαλούνται την ανάγκη διαλόγου, κάνουν ό,τι μπορούν για να τον αποφύγουν…