Βγήκαν τα… μαχαίρια για τα ανταποδοτικά τέλη

Νέα

Σε πολιτικές διαφωνίες σχεδόν με κάθε ευκαιρία καταλήγουν η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Μωυσή Ελισάφ, και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αυτή η αλλαγή δυναμικής στον Δήμο Ιωαννιτών γίνεται ακόμα πιο εμφανής.
Αυτή τη φορά αφορμή αποτέλεσαν τα ανταποδοτικά τέλη και η αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της αντιπολίτευσης με τίτλο «Στην υγεία σας κύριε Δήμαρχε» στην οποία υποστηρίζει ότι η μείωση των τελών ουσιαστικά αρκεί για να πληρώσει κάποιος πέντε καφέδες τη χρονιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η «Ενότητα Πολιτών» κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη -παρά τη στενότητα χρόνου- η οποία όμως κρίθηκε από την Οικονομική υπηρεσία του Δήμου ως μη εφαρμοστέα και θεωρεί αστήρικτα τα επιχειρήματα της απόρριψης.
«Ο κ. Δήμαρχος όμως αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων, αφού ούτε καν σκέφτηκε να ενσωματώσει πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Αρκέστηκε να ικανοποιήσει εν μέρει αυτές της κ. Καλογιάννη με σαφή σκοπό να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που οδήγησε σε υπερψήφιση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.
Λυπούμαστε ειλικρινά διότι πρόθεσή μας από την πρώτη μέρα της νέας Δημοτικής περιόδου δεν ήταν να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση αλλά να συμβάλουμε στη σύνθεση απόψεων.
Προσερχόμαστε σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο με τεκμηριωμένες προτάσεις με στόχο να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά.
Αναζητούμε τη σύνθεση μέσα από τη διαλογική συζήτηση αλλά η Δημοτική Αρχή δεν βοηθά καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση.
Αποδεικνύει συνεχώς ότι η αγωνία της δεν είναι πως θα καταλήξουμε ως Σώμα στην ορθότερη απόφαση αλλά το πώς δεν θα αναγκαστεί να υιοθετήσει κάποια δική μας πρόταση. Εμφανίζεται «αλλεργική» στις διαφορετικές προτάσεις, ειδικά αν προέρχονται από την παράταξή μας» σημειώνεται από την πλευρά της παράταξης του Θωμά Μπέγκα, η οποία καλεί τη δημοτική αρχή να απαντήσει το σκεπτικό της απόφασης να εξοικονομεί ετησίως 8-10 ευρώ κάθε νοικοκυριό της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων αλλά να αφαιρούνται 350.000 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου.
«Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο εκ μέρους όλων των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων για την «μείωση» των ανταποδοτικών τελών.
Με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε απ’ αυτή θα πιούμε τέσσερις με πέντε καφέδες όλη τη χρονιά. Στην υγεία σας κύριε Δήμαρχε!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής
Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της υπερασπίζεται την απόφαση μείωσης των τελών και κατηγορεί την «Ενότητα Πολιτών» για λαϊκισμό.
«Η Δημοτική Αρχή κατέθεσε πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη με βασικές αρχές τον εξορθολογισμό και την αποκατάσταση της ισοπολιτείας.
Η πρόταση που τελικά ψηφίστηκε συνδιαμορφώθηκε μετά από διάλογο τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το μέρος της απόφασης –οι μειώσεις δηλαδή στην Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων- που σήμερα απαξιώνεται από την «Ενότητα Πολιτών» είναι αυτό που ψηφίστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους της ίδιας παράταξης.
Ο λαϊκισμός και η αλαζονεία όμως δεν έχουν όρια. Η «Ενότητα Πολιτών» και ο επικεφαλής της πρέπει να καταλάβουν ότι οι εκλογές τελείωσαν και οι επόμενες είναι πολύ μακριά. Μπορούν μέχρι τότε να τα καταφέρουν ακόμη καλύτερα!», σημειώνεται με νόημα.

«Γιάννενα Τώρα»: Δικαιώνεται η πολιτική μας
Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα αισθάνεται δικαιωμένη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τη μείωση των δημοτικών τελών από τη Δημοτική Αρχή στην οποία μετέχει και η ίδια.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση, στην οποία συμβάλλαμε και ως συνεργαζόμενη στη Δημοτική Αρχή παράταξη σήμερα, αλλά και με την υπεύθυνη και συνεπή αντιπολιτευτική μας τακτική τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν ψηφίζουμε μόνο τις μειώσεις, όπως λαϊκίστικα πράττουν άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης που είχαν στο παρελθόν την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, αλλά συμβάλουμε ώστε να εξορθολογιστούν οι χρεώσεις, μη φοβούμενοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος της αύξησης, όπου αυτή απαιτείται.
Σήμερα γίνεται σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με τη νέα ρύθμιση, στόχος μας ωστόσο είναι να υιοθετηθεί μελλοντικά σύστημα χρέωσης με ζώνες, ώστε να γίνουν οι χρεώσεις ακόμη πιο δίκαιες», αναφέρουν.

«Ναι με αλλά» από τα Ιωάννινα 2023

Από την πλευρά της η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη χαρακτηρίζει τη μείωση των τελών ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά δικαιολογεί την απόφασή της να υπερψηφίσει τα μέτρα στο πλαίσιο της μη παρεμπόδισης της ομαλής διοίκησης του Δήμου.
«Θεωρούμε τη μείωση αυτή επικοινωνιακό πυροτέχνημα καθώς πρόκειται για μία μείωση κατά 10 ευρώ στα 100 τ.μ. κατοικίας το χρόνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης, η οποία προτείνει και ορισμένα μέτρα μείωσης των δαπανών όπως είναι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης και η διαχείριση των βιοαποβλήτων.
«Το θέμα του Καθορισμού των τελών, κατά τη γνώμη μας, είναι ένα σύνθετο και πολιτικό θέμα και όχι, απλώς, ένα θέμα συμφωνίας σε ισοσκελισμένα αποτελέσματα αλγεβρικών πράξεων. Είναι θέμα εμπιστοσύνης του δημότη προς τη Δημοτική Αρχή», τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης και ακολούθως ασκείται κριτική στη Δημοτική αρχή για «εσπευσμένη θεσμοθέτηση της σύμπραξης με τις πρόσφορες παρατάξεις» και «επικοινωνιακές επιδείξεις τριτευούσης σημασίας».
Παρά ταύτα, η παράταξη της κ. Καλογιάννη υπερψήφισε την μείωση των τελών σημειώνοντας πως «δεν θα κωλυσιεργήσουμε καμία διαδικασία που σχετίζεται εξ’ ορισμού με την ομαλή διοίκηση του Δήμου».

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ