Με έντονη ανησυχία περιγράφει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) την κατάσταση που επικρατεί στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων υπό την εποπτεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μετά την πρόσφατη αναστολή εφημερίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) καθώς το κλειστό τμήμα ήταν πλήρως κατειλημμένο (10 κλίνες), ενώ η ανοιχτή κλινική φιλοξενούσε 22 ασθενείς και επιπλέον τέσσερα ράντζα, αναγκάζοντας τη διοίκηση να αναστείλει την εφημερία.
Την ίδια ημέρα, ένας ασθενής που χρειαζόταν άμεση νοσηλεία μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο ΠΓΝΙ, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες. Αρχικά προτάθηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων, όπου υπήρχε μία κενή θέση, αλλά στην πορεία, της ημέρας και αυτή η κλίνη καλύφθηκε, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νοσηλευτεί τελικά σε χειρουργική κλίνη του «Χατζηκώστα».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει της σημερινής πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχει η ΕΙΝΗ, ο πρόεδρος Χαρ. Παππάς και ο γενικός γραμματέας Νικ. Λαγός χαρακτήρισαν την κατάσταση «τραγική», επιρρίπτοντας την κύρια ευθύνη στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κο Θεοδωρόπουλο και τον υποδιοικητή και διοικητή της ΕΔΙΨΥ της 6ης ΥΠΕ, κ. Στασινόπουλο.
«Σήμερα, δεν χρειάστηκε να είναι κλειστή καμία Κλινική της 6ης ΥΠΕ όπως πριν έξι μήνες για να μην μπορούν να προσφερθούν οι στοιχειώδεις παροχές φροντίδας. Έχουν κάνει την κατάσταση χειρότερη διότι οι αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών είναι ασύμβατη έννοια με την πολιτική του κόστους – οφέλους. Ζητούμε να ανοίξουν άμεσα οι Ψυχιατρικές Κλινικές στα νοσοκομεία Αγρινίου, Λευκάδας και Χατζηκώστα προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό, όπως επίσης να στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό, οι υπάρχουσες Κλινικές, όπως η Ψυχιατρική στο ΠΓΝΙ.
Δύο νοσηλευτές στην ανοιχτή Κλινική του ΠΓΝΙ για 26 περιστατικά είναι έγκλημα απέναντι στους συναδέλφους και όρος για να παραιτηθούν οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Λαγός που έκανε αναφορά στον διευθυντή της Κλινικής και πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΔΙΨΥ της 6ης ΥΠΕ ζητώντας να λάβει άμεσα τις πρωτοβουλίες που απορρέουν από τις αρμοδιότητές του. Απηύθυνε τέλος ανοιχτή πρόσκληση στους συναδέλφους ιατρούς και όλο το προσωπικό στον κλάδο υγείας να συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης.









Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375