«Θα ξαναβγούμε στους δρόμους», αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν για την δική των 13 αγροτοκτηνοτρόφων που εν τέλει πήρε αναβολή.
Είχε προηγηθεί στάση εργασίας στο Δικαστικό που πήγε πίσω τη διαδικασία και έτσι αναβλήθηκε μεταξύ άλλων και η συγκεκριμένη δίκη.
Το μήνυμα πάντως στάλθηκε προς κάθε κατεύθυνση δείχνοντας οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα δεν θα φοβηθούν τις διώξεις τις οποίες χαρακτηρίζουν «πολιτικές».
Με τρακτέρ -που ξεκίνησαν από τη «Δωδώνη» και κατέληξαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο- συγκεντρώθηκαν στέλνοντας μήνυμα ενότητας στους 13 που θα καθίσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνίας.
Φορώντας οι περισσότεροι εξ αυτών μπλούζες με σύνθημα «Επικαλούμαι το δικαίωμα της σιωπής», πέρασαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να εξέλθουν λίγο αργότερα αφού η δίκη αναβλήθηκε.
Έτοιμοι και για νέους αγώνες
Ο Μίλτος Μπούκας ήταν χειμαρρώδης επαναλαμβάνοντας οτι δεν «δικάζονται 13 αλλά το σύνολο του αγροτικού κόσμου», τονίζοντας οτι ενω το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει τελειωμό, αυτοί διώκονται για τον αγώνα τους και για τις κινητοποιήσεις του 2024 «η δίκη είναι πολιτική», είπε ενω αναφέρθηκε και στο κόστος παραγωγής που εκτοξεύτηκε «…το πετρέλαιο έφτασε στο 1,85» είπε.
Σοκ προκαλούν και τα στοιχεία που δείχνουν οτι αποχώρησαν απο τον πρωτογγενή τομέα 73.000 αγρότες και δεν αποκλείεται μετά απο τις αυξήσεις αυτές και τη συνολική κατάσταση να οδηγηθούν στην έξοδο και άλλοι.
Την ίδια ώρα απόγνωση υπάρχει και για την κατάσταση στον κάμπο της Λαψίστας.
Ο Μιχάλης Τζίμας απευθυνόμενος στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί απο νωρίς για να στηρίξει τους αγρότες είπε ότι «Όποιος δικάζει τον μόχθο, πέφτει στον λάκκο των λεόντων» και συνέχισε λέγοντας οτι «οι διώξεις δεν τους πτοούν».
Στο πλευρό των συναδέλφων τους βρέθηκαν και αγρότες απο την γειτονική Άρτα που και αυτοί διώκονται γιατί «χάλασαν» την εκδήλωση της κοπής πίτας του Αρτινού βουλευτή.
Συμπαράσταση δήλωσε και ο Βαγγέλης Νάνος ενω στο πλευρό των αγροτών στάθηκε ο βουλευτής ΚΚΕ Ιωαννίνων, Νίκος Έξαρχος
Τέλος ο Χρίστος Γρίβας πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων μίλησε για «αγώνα επιβίωσης για όλη την κοινωνία». Εκτός από το Εργατικό Κέντρο παρόντες ήταν επίσης και εκπρόσωποι σωματείων που βρέθηκαν τη Δευτέρα το πρωί στο δικαστικό για να στηρίξουν τους αγρότες.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, από την εφημ. “Πρ. Νέα” 12-5-2026











Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375