Σπάζοντας τη σιωπή για την έμφυλη βία

Νέα

Ο φόβος κρατάει κλειστά τα στόματα χιλιάδων γυναικών σε όλο τον κόσμο που δέχονται την βία. Ας νικήσουμε τον φόβο- Ας σπάσουμε τη σιωπή!
Αυτός είναι ο τίτλος εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η Ένωση Γυναικών Ελλάδος – Παράρτημα Ιωαννίνων και η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Ο Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής και Κλινικής Εμβρυολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεωργίου, έκανε αναφορά στον συσχετισμό της βίας κατά των γυναικών και της υγείας.
Όπως σημείωσε «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέλυσε το 2013 τη σχέση μεταξύ της Βίας κατά των Γυναικών και της Υγεία και έχει με ακρίβεια προσδιορίσει τις συνέπειες που έχει στην Υγεία η χρήση βίας κατά των γυναικών από τους συντρόφους, την οικογένεια, τις κλειστές κοινωνικές ομάδες, τον αυταρχισμό από όπου κι αν προέρχεται και τις σεξιστικές πεποιθήσεις. Η βία έχει πολλές μορφές: σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική, ενώ οι συνέπειες είναι ποικίλες και μακροπρόθεσμες στην σωματική, ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Επίσης προσβάλει τα παιδιά και έχει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τις ίδιες τις γυναίκες, τις οικογένειες τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος / Παράρτημα Ιωαννίνων Βούλα Στεφάνου στάθηκε στο φόβο ή τη ντροπή που αισθάνονται οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία, με αποτέλεσμα να μη ζητούν βοήθεια και να σωπαίνουν. «Πρέπει λοιπόν τόσο η γυναίκα που υφίσταται βία να σπάσει τη σιωπή της και να ζητήσει βοήθεια, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα όλοι μας και να σπάσουμε εμείς τη σιωπή μας. Αυτό είναι το νόημα και ο στόχος της εκδήλωσής μας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στα Παλαιά Σφαγεία και ώρα 11:30 με διακεκριμένους ομιλητές» υπογράμμισε η κα Στεφάνου.

Έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων τέχνης φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η βία κατά των γυναικών». Η έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» θα διαρκέσει από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2019 (Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 21:00).
Ο Υπεύθυνος Ξενοφών Μπήτσικας, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε ότι η ανταπόκριση των φοιτητών στο κάλεσμα που τους έγινε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, ήταν εντυπωσιακή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η αποστολή και το έργο τους είναι η δημιουργία κόσμων. Οι κόσμοι ή οι εκδοχές κόσμων, κατασκευασμένοι πάντα από τον άνθρωπο, είναι φτιαγμένοι από όλων των ειδών τα σύμβολα, των οποίων η προέλευση είναι άλλοι προϋπάρχοντες κόσμοι. Οι φοιτητές μας προσέφεραν έργα που είχαν ήδη παραχθεί και ανταποκρίνονται στη θεματική της έκθεσης ή έργα που φτιάχτηκαν για τον σκοπό αυτό και εντάσσονται σε διαφορετικές εκφραστικές μορφές. Ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και κατασκευές / κινητικά γλυπτά, έργα αφαιρετικά και ανοιχτά σε ερμηνείες και άλλα με πιο στοχευμένη προσέγγιση συνθέτουν ένα σύνολο από επινοητικές και ευαίσθητες εικόνες, συνθέτουν κόσμους ικανούς όχι απλά να συγκινήσουν, αλλά κυρίως να μας προβληματίσουν» κατέληξε.

Εκδήλωση και από το Συμβουλευτικό Κέντρο

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», διοργανώνουν ανοικτή εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, ώρα: 18.00-20.00, στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Ιωαννίνων.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν: ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ, η Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Ηπείρου Π. Μητροκώστα, η Πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Ιωαννίνων Χρ. Κωτσαντή.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση από στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου και του Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Ιωαννιτών. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.