Τουρίστες στην Ελλάδα μόνο μετά από αρνητικό τεστ για Covid-19

Νέα

Αν η ύφεση της πανδημίας συνεχιστεί στη χώρα, την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και έναν μήνα αργότερα η τουριστική σεζόν ίσως ανοίξει και για επισκέπτες από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια και μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο «τραπέζι» είναι οι τουρίστες από άλλες χώρες να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μόνο αν έχουν κάνει τεστ για κορωνοϊό και έχει βγει αρνητικό, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή».

Αν 72 ώρες μετά από το αρνητικό τεστ δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα, οι πιθανότητες να έχει κάποιος μολυνθεί μειώνονται σημαντικά σύμφωνα με επιδημιολόγους, και οι τρεις αυτές ημέρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εύλογο χρονικό όριο για να επιβιβαστεί κανείς σε αεροπλάνο από την πατρίδα του και να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πριν κανείς φτάσει στην Ελλάδα θεωρείται πιο ασφαλής προσέγγιση από το να εξετάζεται αφού εισέλθει στην χώρα, καθώς στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αναλάβει το κράτος την διαχείριση του φορέα ή του ασθενούς. Η λογική πίσω από μια τέτοια στρατηγική θα συνοψίζεται στο μότο: «είμαστε ασφαλής χώρα και δεχόμαστε μόνο κάποιον που δεν νοσεί».

Ξενοδοχεία κορωνοϊού

Μετά την προσγείωση των αεροσκαφών με τουρίστες από το εξωτερικό, θα γίνεται θερμομέτρηση και έλεγχος του όποιου «πιστοποιητικού» θα βεβαιώνει ότι είναι υγιείς. Στη συνέχεια θα μπορούν να αναχωρούν για τους προορισμούς τους και, σε περίπτωση που εμφανίσουν αργότερα συμπτώματα, το σχέδιο είναι να μεταφέρονται σε ειδικά, συμβεβλημένα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούν όλους όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό αλλά δεν χρειάζονται νοσηλεία.

Πρόσφατα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως η Ελλάδα αναμένει να επιτευχθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα εξεταστούν διμερείς, διακρατικές συνεργασίες, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Ρωσία.

Ωστόσο για την ώρα όλα αυτά παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου και οι επίσημες ανακοινώσεις και οδηγίες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.