koronaios_emvolio

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνο του κορωνοϊού

Νέα

Για το εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού μίλησε η κα Θεοδωρίδου.

«Πριν λίγες μέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου κατά του ιού της γρίπης» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου που τόνισε πως «από την 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο συνταγογραφείται και έτσι δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο, πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας».

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωση πως από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχει «μεγάλη ανησυχία για το ποια θα μπορούσε να είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ της γρίπης και του ιού Covid. Δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη».

«Γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας να είναι εξαιρετικά χαμηλή γεγονός που αποδίδεται στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής» και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί, συμπλήρωσε.

Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο της γρίπης

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, επομένως τα άτομα θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο.

Ο ιός της γρίπης υφίσταται ήπιες μεταλλάξεις γεγονός που τον κάνει λίγο ή περισσότερο διαφορετικός. «Από τον ΠΟΥ κάθε χρόνο δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν για να εφαρμοστούν στους πληθυσμούς» συνέχισε η ίδια.

Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως φέτος το εμβόλιο που κυκλοφορεί είναι τετραδύναμο, περιέχει δύο στελέχη Α, Η1Ν1 και Η3Ν2 και δύο στελέχη Β. «Οι δόσεις των εμβολίων είναι μία, ενδομυική και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων» συνέχισε.

Όπως εξήγησε, συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων δεν υφίστανται. Το CDC και όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διατυπώσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού, όπως και με άλλα εμβόλια όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, πρόσθεσε.

Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη

Υπάρχουν οι ομάδες κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν, ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από την γρίπη:

  • Ηλικίες άνω των 60 ετών
  • Παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών
  • Ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα
  • Μεγάλη ομάδα των εγκύων γυναικών που είναι πλέον διευκρινισμένο ότι προστατεύεται και η έγκυς και το κύημα και το νεογνό με τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.
  • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά.
  • Παιδιά που παίρνουν θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών
  • Κλειστοί πληθυσμοί, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και άλλων σχολών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε γενική άσκηση και κέντρα διανομής προσφύγων.
  • Άστεγοι και κτηνίατροι και άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού.

Πότε μπορεί να εμβολιαστεί για τη γρίπη ένα θετικό κρούσμα

Η Μαρία Θεοδωρίδου περιέγραψε και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσμαος ή στενής επαφής. Ασυμπτωματικά άτομα που έχουν θετικό εργασηριακό έλεγχο (για τον κορωνοϊό), εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν τον χρόνο απομόνωσης.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα και το τεστ τους βγήκε αρνητικό, θα πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό για την γρίπη ώσπου να ολοκληρωθεί ο χρόνος απομόνωσης.

Τέλος, συμπτωματικοί ασθενείς Covid πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για την γρίπη ώσπου ολοκληρωθεί η απομόνωση και να υφεθούν τα συμπτώματά τους.

Να μην εφησυχάσουμε απέναντι στον ιό της γρίπης

Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε για την γρίπη, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής κλείνοντας την τοποθέτησή της. Έχουμε μειωμένη ανοσία, σχετική χαλάρωση των μέτρων είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά και έχουμε εμβολιαστεί.

«Ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι εξίσου ευοίωνος όπως και ο περσινός ως προς τη γρίπη» σημείωσε και εξήγησε πως δεν ξέρουμε αν συμπέσει η λοίμωξη της γρίπης με εκείνη από τον κορωνοϊό ποια επίδραση θα έχει η μία στην άλλη.