limatolaspi

Συνοπτικός διαγωνισμός για τη λυματολάσπη

Νέα

Στην προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την απομάκρυνση της παραγόμενης λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού προχωρά η ΔΕΥΑΙ μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό της Συμβούλιο χθες σε έκτακτη συνεδρίαση. Η διακήρυξη αφορά 1400 τόνους με τιμή 42 ευρώ τον τόνο.

Ο συνοπτικός αυτός διαγωνισμός κρίθηκε αναγκαίος δεδομένου ότι ο μεγάλος διαγωνισμός για την απομάκρυνση της αποθηκευμένης λυματολάσπης και της παραγόμενης για 18 μήνες έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, ως ηλεκτρονικός, είναι χρονοβόρος. Για τον διαγωνισμό αυτόν έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις και στην παρούσα φάση διενεργείται ο έλεγχος των τεχνικών προσφορών. Τα 42 ευρώ τον τόνο, ως τιμή εκκίνησης, είναι πολύ χαμηλότερη τιμή από τα 50 ή ακόμη και τα 70 διαγωνισμών του παρελθόντος.
«Δυστυχώς οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού επέμεναν ότι οι συνεδριάσεις δεν πρέπει να γίνονται δια περιφοράς, σήμερα, που η συνεδρίαση έγινε δια ζώσης, στην αίθουσα «Δ. Χατζής», προτίμησαν να απουσιάσουν λόγω «επαγγελματικών υποχρεώσεων» και να εκδώσουν μια ανακοίνωση εντυπώσεων. Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωσή τους όμως είναι πως με μικρότερη τιμή απ’ αυτή με την οποία η προηγούμενη διοίκηση θα απομάκρυνε μόνο την αποθηκευμένη λυματολάσπη, η σημερινή διοίκηση θα απομακρύνει τόσο την αποθηκευμένη όσο και την παραγόμενη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Αριστείδη Μπαρτζώκα, η οποία απαντά στις κατηγορίες της «Ενότητας Πολιτών» που είχαν προηγηθεί.

Ενότητα Πολιτών: Ερασιτεχνικοί οι χειρισμοί της ΔΕΥΑΙ

Λίγο νωρίτερα, μετά από απρόσμενη πρόσκληση που έλαβαν τα δύο μέλη της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Γιωτίτσας και Μάκης Χρυσοστόμου, για έκτακτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου της ΔΕΥΑΙ, απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή στον πρόεδρο της Επιχείρησης, καταγγέλλοντας τη Διοίκηση για ερασιτεχνικούς χειρισμούς σε σοβαρά θέματα, όπως την μεταφορά της παραγόμενης λυματολάσπης και της πρόσκλησης που υποβλήθηκε από το Δεκέμβριο για ένταξή στο ΕΣΠΑ του έργου που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου της Κρύας.
«Με έκπληξη για ακόμη μια φορά ενημερωθήκαμε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή για έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ σήμερα στις 2 το μεσημέρι. Δυστυχώς, συνεχίζετε μια τακτική πλήρους απαξίωσης των μελών του ΔΣ, και κυρίως των μελών της παράταξης μας, η οποία ξεκίνησε με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις των τελευταίων 4 μηνών, συνεχίστηκε με την άρνηση σας να μας παράσχετε σημαντικά έγγραφα για τα οποία εξακολουθούμε να έχουμε πλήρη άγνοια (Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια για τα δίκτυα της οδού Νιάρχου), και ολοκληρώνεται σήμερα με την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για θέματα τα οποία δεν έχουν σε καμία περίπτωση την έννοια του κατεπείγοντος, αφού ήσασταν απόλυτος γνώστης των χρονοβόρων διαδικασιών για τον νέο διαγωνισμό της λυματολάσπης εδώ και πολύ καιρό, κάτι για το οποίο σας προειδοποιήσαμε κι εμείς με την από 29/05/2020 επιστολή μας.
Οι χειρισμοί σας στο συγκεκριμένο θέμα από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας είναι επικίνδυνοι και εξαιρετικά επιζήμιοι. Το ιστορικό των αποφάσεων σας είναι γνωστό. Σήμερα, έχετε καταστεί όμηρος των τραγικών επιλογών σας, χωρίς σύμβαση εδώ και ένα μήνα για τη μεταφορά της παραγόμενης λυματολάσπης, και χωρίς σύμβαση για τη μεταφορά της αποθηκευμένης λυματολάσπης, ένα έργο απολύτως απαραίτητο και για την έναρξη κατασκευής της επέκτασης του Βιολογικού.
Σήμερα ανακαλύψατε ξαφνικά ότι οι διαδικασίες για διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς είναι χρονοβόρες; Σήμερα ανακαλύψατε ότι η επέκταση της προηγούμενης σύμβασης αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς της παραγόμενης λυματολάσπης για 2 μόνο μήνες;
Σε σχέση με το 2ο θέμα, αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου της Κρύας, η εισήγηση είναι ελλιπής καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Επιθυμία μας ήταν και είναι η συμμετοχή μας στις συνεδριάσεις του ΔΣ ώστε να συζητάμε στα θεσμικά όργανα. Σας καλούμε να σεβαστείτε τα μέλη του ΔΣ και να σταματήσετε πρακτικές που μας προσβάλουν και δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να επιτελέσουμε τον θεσμικό μας ρόλο, για τον οποίο άλλωστε όλοι μας έχουμε εκλεγεί», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.