«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για παραχώρηση

Νέα

Θέση στο διάλογο που δεν έκλεισε ποτέ, για την παραχώρηση και την αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη παίρνει ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Θέση στο διάλογο που δεν έκλεισε ποτέ, για την παραχώρηση και την αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη παίρνει ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Ο κ. Ελισάφ δηλώνει για την παραχώρηση «συγκρατημένα αισιόδοξος» καθώς όπως λέει η «δαιδαλώδης γραφειοκρατία» είναι ο μεγάλος αντίπαλος!
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση στέλνοντας τα δικά του μηνύματα, ότι το κτήριο δεν ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών και τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε ένα κτήριο που έχει άλλον ιδιοκτήτη!

Σε ποιον ανήκει το κτήριο;

Το κτήριο είχε παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην οποία ανήκε στην πρώην κρατική Περιφέρεια Ηπείρου, σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο δήμος Ιωαννιτών τα τελευταία χρόνια διεκδικεί να περιέλθει στην κατοχή του το κτήριο για να μπορέσει να αξιοποιηθεί και να μην υπάρχει η εικόνα αυτή που θλίβει τους πάντες! Μάλιστα, υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουν κατά καιρούς συζητηθεί για το τι θα μπορούσε να γίνει στον χώρο αυτό που κάποτε αποτέλεσε το «φυτώριο νέων επιστημόνων».

Μόνη θετική έκβαση η παραχώρηση!

Ο κ. Ελισάφ ζητά την παραχώρηση ώστε αυτό το κτήριο του παλιού Πανεπιστημίου -που αναμφίβολα είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης, να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου και να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα αξιοποίησης.
Μέχρι σήμερα το ίδιο αίτημα έχει τεθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και σε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να υπάρχει η κατάληξη που διεκδικεί ο Δήμος. Παρά τις όποιες προφορικές διαβεβαιώσεις έλαβε η δημοτική αρχή, τίποτα δεν έχει γίνει σε επίπεδο ουσιαστικών ενεργειών για την παραχώρηση.
Τα γραφειοκρατικά προβλήματα συνδυαστικά με την πανδημία που «πάγωσε» πολλές από τις διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα πήγαν πίσω τις όποιες κινήσεις.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Ο Δήμαρχος ερωτηθείς για το εάν έχει προκύψει κάτι νέο μετά και την επίσκεψη και του Στέλιου Πέτσα στον οποίον και έθεσε εκ νέου το αίτημα είπε ότι «Βρισκόμαστε σε μια καλή κατεύθυνση, και ενδεχόμενα οι προσπάθειές μας ευοδωθούν. Το λέω με κάθε επιφύλαξη, διότι γνωρίζετε τους δαιδάλους της ελληνικής γραφειοκρατίας… Στην περίπτωση αυτή θα συζητήσουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτή του χώρου. Υπάρχουν πάρα πολλές και καλές προτάσεις, τις οποίες θα πρέπει να τις αξιολογήσουμε με μεγάλη προσοχή και να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αξιοποίηση αυτού του χώρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει και με την πρόσφατη ανακοίνωση που εκδόθηκε ότι «η ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κτήριο, η ευθύνη για την εγκατάλειψη επί δύο και πλέον δεκαετίες ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο κράτος» ενώ αναφέρεται και στις «προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που είχαν ζητήσει την αξιοποίησή του προς όφελος της πόλης».
Σπεύδει μάλιστα πει ότι σ’ ένα ξένο κτήριο δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση- ούτε μικρή ούτε μεγάλη, απαντώντας έτσι έμμεσα στα πυρά που δέχτηκε και στα όσα ειπώθηκαν περί αδιαφορίας: «Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αδιαφορεί και δεν ολιγωρεί. Όσοι πραγματικά καλοπροαίρετα εκδηλώνουν την αγωνία τους για την τύχη του κτιρίου μπορούν να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τη φωνή του Δήμου ώστε αφενός το κτήριο να παραχωρηθεί στην πόλη και αφετέρου να αξιοποιηθεί για την κάλυψη ζωτικών αναγκών της».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ