dimarxeio-ioanninon-new

Μήλον της Έριδος ο προϋπολογισμός

Νέα

Σε διαφωνία «Ενότητα Πολιτών» και Δημοτική Αρχή με έντονους χαρακτηρισμούς

Διαφωνία για την ψήφιση του προϋπολογισμού ξέσπασε χθες Παρασκευή μετά από ανακοίνωση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θ. Μπέγκα, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για καθυστέρηση στην ψήφιση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία συνεπάγεται με στέρηση χρημάτων από την τοπική οικονομία.
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή απάντησε πως χθες ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, στη συνέχεια θα αποσταλεί στο Παρατηρητήριο και εν συνεχεία θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας μάλιστα πως περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας. Όπως συνηθίζεται, οι αιχμηροί χαρακτηρισμοί δεν έλειψαν από καμία πλευρά.

«Για πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τις επιχορηγήσεις του ΟΚΠΑΠΑ, της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης, Ενημέρωσης Ιωαννίνων και του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας για το 2021, πρωθύστερα από την έγκριση του προϋπολογισμού.
Η παράταξή μας, ψήφισε θετικά και τις για τις τρεις επιχορηγήσεις, οι οποίες είναι προαπαιτούμενο μεταξύ άλλων και για την καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, δεν μπορεί όμως να μην καταγγείλει για μια ακόμη φορά την προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή (δεν) ασχολείται με τα σημαντικά θέματα του δήμου.
Μπορεί η καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού που ήρθε προς έγκριση στην οικονομική επιτροπή μόλις σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή), κάτι που σημαίνει ότι στο δημοτικό συμβούλιο θα φτάσει το νωρίτερο στα μέσα Φεβρουαρίου, να μην παραβαίνει το νόμο, αναλογίστηκε όμως κανείς στη δημοτική αρχή τι σημαίνει ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου να βρίσκεται επί δύο μήνες χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό;

Ως γνωστόν, η έγκριση του προϋπολογισμού είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση οποιασδήποτε οικονομικής υποχρέωσης του δήμου προς τρίτους, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία των όλων των υπηρεσιών του.
Σε μια περίοδο όπου η τοπική οικονομία στενάζει λόγω των συνεπειών που έχει επιφέρει η καραντίνα στις επιχειρήσεις, ο δήμος Ιωαννιτών στερεί χρήματα που έχει υποχρέωση να καταβάλει σε πολίτες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αυτόν, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να στηρίξει ουσιαστικά την τοπική οικονομία με τη δημοπράτηση νέων έργων.
Κατά τα λοιπά, πιστή στο δόγμα της επικοινωνίας, η δημοτική αρχή δια μέσου του δημάρχου εκδίδει ανακοινώσεις – ευχολόγια για την ανάγκη στήριξης της τοπικής οικονομίας, μένοντας μόνο σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να μιλά, αντί να πράττει», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ενότητας Πολιτών.

«Η παράταξη του κ. Μπέγκα επιλέγει τις κορώνες αντί να δει την ουσία»

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή, χωρίς να σταθεί στο κομμάτι της καθυστέρησης, απάντησε πως η εκκρεμότητα της έγκρισης του προϋπολογισμού δεν συνεπάγεται με έλλειψη πόρων από την τοπική οικονομία και κατηγόρησε την Ενότητα Πολιτών πως απείχε από την διαδικασία στην Οικονομική Επιτροπή, χωρίς να έχει καν μελετήσει την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου.
«Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα, με αποχή των εκπροσώπων της παράταξης «Ενότητα Πολιτών». Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης να καταλογίσει στη σημερινή Δημοτική Αρχή ευθύνη γιατί στερεί πόρους από την τοπική οικονομία.

Κάτι τέτοιο βέβαια βρίσκεται μόνο στην σφαίρα της φαντασίας της συγκεκριμένης παράταξης η οποία δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να μελετήσει την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου και τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη του κ. Μπέγκα επιλέγει τις κορώνες αντί να δει την ουσία.
Μετά την έγκριση από την Οικονομική ο προϋπολογισμός θα αποσταλεί στο Παρατηρητήριο και εν συνεχεία θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα, ο οποίος τόνισε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού έγινε με βάση τις οδηγίες της ΚΥΑ 46735/23-07-2020 των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δύο προηγούμενων ετών 2019 και 2020 και αποτυπώνει μια ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων και εξόδων του Δήμου κατά το νέο έτος.
Περιλαμβάνει στο ακέραιο το πρόγραμμα έργων για το 2021 και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021, όπως αυτά εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Βάββας υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής η στήριξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, η περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών σε ιδιώτες και επαγγελματίες, η μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας βεβαιωμένων οφειλών του τρέχοντος έτους, αλλά και των παρελθόντων ετών.
Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού φτάνει στα 150.635.240,00 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Βάββας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Προϋπολογισμού που αφορά στις επιχορηγήσεις για επενδύσεις, όπου έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις πιστώσεις που εγγράφονται σε αυτόν», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην απάντηση της Δημοτικής Αρχής.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ