Μια πρωτοβουλία που σώζει ζωές

Νέα

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών από τον Δήμο Ιωαννιτών

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών με τίτλο: «Η πόλη γίνεται δωρητής οργάνων» αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο Δήμος Ιωαννιτών στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση.
Η δωρεά οργάνων μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων και να κρατήσει στη ζωή πολλούς ασθενείς και ιδιαίτερα παιδιά που έχουν αιματολογικά νοσήματα.

Στην χώρα μας παρά τις προσπάθειες που έχουν διαχρονικά αναληφθεί υπάρχουν τεράστιες ανάγκες μοσχευμάτων και αυτός είναι ο κύριος λόγος που οδήγησε την οργανωτική επιτροπή να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.
Την Οργανωτική Επιτροπή που συντονίζει τις δράσεις αποτελούν ο Αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, η Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Άννα Μπατιστάτου, ο Καθηγητής Χειρουργικής Μιχάλης Μήτσης, ο Καθηγητής της ΜΕΘ Βασίλης Κουλούρας, η Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ, η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεφρολογίας Ευαγγελία Ντουνούση, η Διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Νένα Μουσαφίρη, ο Διευθυντής ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθανάσιος Κιτσάκος, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευάγγελος Κωσταδήμας και ο Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Χρήστος Παπαδόπουλος.
Αφίσες τοποθετούνται σε όλους τους δημόσιους χώρους ενώ συνεχώς γίνεται σχετική ενημέρωση στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Μία σειρά δράσεων θα αναπτυχθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενώ θα κατατεθεί πρόταση για την δημιουργία Διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος για τις μεταμοσχεύσεις στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης η πόλη μπορεί με τη βοήθεια του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου μας και του άξιου υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων μας και των φορέων της να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος που αφορά στην επιβίωση χιλιάδων συνανθρώπων μας και πολλών συμπολιτών μας.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη του Δήμου μας, για την ενδελεχή ενημέρωση των δημοτών και την ενεργοποίηση όλων των φορέων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

«Γίνετε δότης μυελού των οστών»

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελευθερία Χατζημιχαήλ επικεντρώθηκε στην δωρεά του μυελού των οστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τρεις στους δέκα ασθενείς με οξεία λευχαιμία θα βρουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους, όμως η ζωή των υπολοίπων επτά εξαρτάται από τους εθελοντές δότες.
Κάθε χρόνο πάνω από 20 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα παραπέμπονται από την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για αλλογενή μεταμόσχευση. Ωστόσο καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνονται οι συνθήκες μεταμόσχευσης, όλο και περισσότεροι ασθενείς και σε μεγαλύτερη ηλικία θα παραπέμπονται για αλλογενή μεταμόσχευση.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μεγάλα κέντρα προσέλκυσης δοτών ΜΟ. Η τράπεζα εθελοντών δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» με 120.000 δότες από τους οποίους – 115 βρέθηκαν συμβατοί δότες και έχουν δωρηθεί τα μοσχεύματά τους και το Κέντρο Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή» με 70.000 δότες – από τους οποίους έχουν δωριθεί 142 μοσχεύματα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο πάνω από 300.000 δότες έτσι ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται αλλογενή μεταμόσχευση να βρίσκει μόσχευμα από τη χώρα μας
«Με τη δράση του Δήμου Ιωαννιτών «Η πόλη γίνεται Δωρητής οργάνων» ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους Δημότες της πόλης μας να γίνουν δότες μυελού των οστών και να χαρίσουν ζωή σε ένα συνάνθρωπο μας», τόνισε η κ. Χατζημιχαήλ.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θανάσης Κιτσάκος, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια.
«Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να μπει στον ευρωπαικό χάρτη δωρεάς οργάνων. Στο ΤΕΠ θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε να προχωρούμε σε λήψη οργάνων από δωρητές με μη πάλλουσα καρδιά. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει και λήψη γίνεται μόνο στις ΜΕΘ. Με κάποια μηχανήματα και το κατάλληλο προσωπικό μπορούμε να το υλοποιήσουμε και πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των δωρητών θα διπλασιαστεί», υπογράμμισε ο κ. Κιτσάκος.
Αναφερόμενος στους λόγους που αποτρέπουν τους Έλληνες από την δωρεά οργάνων σημείωσε ότι υπάρχει έλλειμμα σωστής ενημέρωσης.
«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν συμβαίνει κάτι ύποπτο. Το πρώτο μέλημα κάθε γιατρού είναι να σώσει μια ζωή. Όταν αυτό είναι αδύνατο είναι κρίμα να χάνονται όργανα τα οποία θα επέτρεπαν σε άλλους ανθρώπους να ζήσουν», κατέληξε.

Το Αστικό ΚΤΕΛ αρωγός

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής στάθηκε στην διάθεση της εταιρείας να σταθεί δίπλα στον Δήμο σε αυτή του την πρωτοβουλία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει προβάλλοντας αυτή την προσπάθεια
«Θα ήθελα να παρακαλέσω να κρατήσουμε ψηλά στην πόλη μας την ιδέα του εθελοντισμού, την ελπίδα για ζωή. Να γίνει η πόλη μας μαζί με τους επιστήμονες που διαθέτει, σημείο αναφοράς για όλη την χώρα» ανέφερε ο κ. Μουστακλής.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ