Στη δουλειά με self test

Νέα

Το «αδιαχώρητο» επικράτησε στα φαρμακεία της πόλης των Ιωαννίνων μετά την ανακοίνωση για διανομή self test σε όλο το φάσμα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, δεκάδες εργαζόμενοι προσέρχονταν με τον ΑΜΚΑ τους προκειμένου να προμηθευτούν δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ τα οποία και έχουν την υποχρέωση να κάνουν και να ανεβάσουν το αποτέλεσμα στην σχετική πλατφόρμα ώστε να μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους.
Σύμφωνα με τον Μάνο Ξενηκάκη μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων, σε όλα τα φαρμακεία της πόλης επικράτησε η ίδια εικόνα καθώς οι εργαζόμενοι προσήλθαν για να παραλάβουν τα self tests που θα κάνουν αυτήν και την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και όχι μόνο ορισμένοι κλάδοι θα μπορούν να προμηθεύονται από δωρεάν από τα φαρμακεία δύο self test τα οποία θα διενεργήσουν υποχρεωτικά ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021. Η ίδια υποχρέωση θα ισχύσει και για όσους έχουν ατομική επιχείρηση. Διευκρινίζεται ότι, έως 30/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24 – 30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του από τη Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.
Η διάθεση των δωρεάν self test επεκτείνεται και σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Η διαφορά είναι ότι την δυνατότητα έχουν όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν φυσική παρουσία αλλά και όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεργασίας. Οι εν λόγω εργαζόμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας, εφόσον κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.
Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γνωρίζουν ότι έως την Κυριακή 30/05/2021 δεν χρειάζεται να σπεύσουν να διενεργήσουν τα self test έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και στη συνέχεια να δηλώσουν το αποτέλεσμα στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Με τη διευκρίνιση ότι υποχρέωση διενέργειας του self test έχουν όσοι παρέχουν φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».
Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ