Πυρά της αντιπολίτευσης για φωτιές και νομοσχέδιο για τα αδέσποτα

Πολιτική

H Μερόπη Τζούφη για τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη και το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα

Μεγάλη οικολογική καταστροφή άφησε πίσω της η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον προσφάτων δορυφορικών δεδομένων.
Η καταστροφή προκάλεσε θύελλα κριτικής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη.

Στην αντιπυρική προετοιμασία που πρέπει να υπάρχει και για την περιοχή μας αναφέρθηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη που στάθηκε στο έλλειμμα από πλευράς των μηχανισμών της πολιτείας που έδειξαν αργά αντανακλαστικά στην κατάσβεση πριν λάβει διαστάσεις.
«Η καταστροφή προβληματίζει καθώς τα Γεράνεια όρη ήταν «πνεύμονας οξυγόνου» για την Αττική. Διαπιστώθηκε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η προετοιμασία ειδικά για τα εναέρια μέσα καθώς δεν ανέμεναν πυρκαγιά στα μέσα Μαΐου».

Την ίδια ώρα στάθηκε στην αναγκαιότητα μέριμνας για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων καθώς και εδώ υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις πρασίνου και είναι δύσβατες και δυσπρόσιτες: «Πλην όλων των άλλων έχουμε ένα μεγάλο περιαστικό δάσος στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή. Πρέπει από κοινού οι φορείς να κινητοποιηθούν στον καθαρισμό δημόσιων εκτάσεων από ξερά χόρτα ενώ ανάλογα θα πρέπει να κινηθούμε και ατομικά ο καθένας καθαρίζοντας ιδιόκτητες εκτάσεις», συμπλήρωσε η κα. Τζούφη.

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα»

Δοθείσης της ευκαιρίας η κα. Τζούφη ρωτήθηκε για τις συζητήσεις που είχε με κτηνιάτρους αλλά και κυνηγούς για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και αφορά τα αδέσποτα ζώα και την προστασία τους.
Υπογράμμισε ότι «οι απόψεις των επιστημόνων, ιδιαίτερα των κτηνιάτρων και των φορέων τους, οι απόψεις και οι προβληματισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φιλόζωων αλλά και των επαγγελματιών και κυνηγών, όπως αυτές εκφράζονται αυτές τις ημέρες στη διαβούλευση, επιτάσσουν την απόσυρση του παρόντος σχεδίου και την επαναφορά ενός νόμου σύγχρονου, με επίκεντρο την ευζωία των ζώων».

Όπως εξήγησε η βουλευτής εντοπίζονται στο νομοσχέδιο μια σειρά ζητημάτων που δεν λύνονται και αφορούν στην ευζωία των ζώων συντροφιάς, την αναπαραγωγή τους, την εμπορία, τις μετακινήσεις, τις στειρώσεις αλλά και τις υιοθεσίες. Παράλληλα, διατυπώνεται πλήθος ενστάσεων που αφορούν στις αρμοδιότητες και τις μη λειτουργικές διαδικασίες που θεσπίζονται, αφαιρώντας αρμοδιότητες, σχετιζόμενες μάλιστα με την δημόσια υγεία, από τους Κτηνιάτρους.

«Να επιτραπούν οι επισκέψεις σε δομές»

Να επιτραπεί εκ νέου η δυνατότητα σε γονείς και κηδεμόνες να επισκεφθούν τα παιδιά τους που βρίσκονται σε δομές ζητά, τέλος, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη με ερώτημα που έχει καταθέσει και στην Βουλή, Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Όπως τονίζει η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πρόσφατη «χαλάρωση» των μέτρων και η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, δημιούργησε προσδοκίες στους γονείς, η πλειοψηφία των οποίων έχει εμβολιαστεί πλήρως, πως έπειτα από 10 μήνες εγκλεισμού θα τους επιτραπεί και πάλι το επισκεπτήριο.
Ωστόσο, με νέα κοινή υπουργική απόφαση στις 13 Μαΐου παρατάθηκε για μια ακόμη φορά η αναστολή των επισκεπτηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής ζητά από τον υπουργό Υγείας να αιτιολογήσει την πρόσφατη αυτή απόφαση, ενώ ζητούν συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα για την αναστολή των μέτρων που στερούν από τους γονείς να επισκεφθούν τα μέλη των οικογενειών τους στις συγκεκριμένες στεγαστικές μονάδες.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ