ΣΠ. ΜΠΕΚΑΣ -Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Νέα

Ανακοινώθηκε η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00. 

Η παράταση αφορά μόνο την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, χωρίς να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου. Δεν αποκλείεται όπως συνέβη και πέρυσι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις με παράλληλη παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%. Η λήψη τέτοιων αποφάσεων θα απασχολήσει τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.

Έτσι λοιπόν, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ειδικότερα έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου.

Η προσθήκη της ώρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις ή να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος εισοδήματος για όσους θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% (για φυσικά πρόσωπα και όχι για νομικά).

Ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας ρωτήθηκε για την παράταση εξηγώντας ότι εξαιτίας των εκλογών ήταν αναμενόμενο να δοθεί η παράταση ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν δήλωση οι υπόχρεοι φορολογούμενοι πολίτες.