Προβλήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις εξαιτίας της πλατφόρμας

Νέα

Με αναστάτωση και προβλήματα ξεκίνησαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τα λύκεια.

Μαθητές και καθηγητές χρειάστηκε να περιμένουν ώρες για να μπορέσουν να πάρουν τα θέματα – και σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η εξέταση αναβλήθηκε.

Διευθυντές και εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων για να κάνουν την κλήρωση των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων, όπως ορίζεται από τον νόμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μετά την πολύωρη ταλαιπωρία εκπαιδευτικών και μαθητών, «παρά την πρωινή καθυστέρηση, κανονικά διεξήχθησαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στην πλειονότητα των λυκείων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γ’ λυκείου, οι μαθητές εξετάστηκαν κανονικά, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας. Έτσι, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον προγραμματισμό των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Ωστόσο, σε ορισμένα λύκεια, αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των εξετάσεων της Α’ και Β’ Λυκείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, θα μεταφερθούν στο τέλος του προγράμματος των εξετάσεων, με το κάθε σχολείο να  διαμορφώνει ανάλογα το δικό του πρόγραμμα.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) που επισημαίνει, μεταξύ άλλων. «Σήμερα το πρωί (σ.σ. τη Δευτέρα) κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα. Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.

Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ρωτήθηκε η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Μαρίνα Μπέση. Η κα Μπέση εξήγησε ότι όλο το πρωί της Δευτέρας βρισκόταν σε συσκέψεις και σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με την Τράπεζα θεμάτων και την πλατφόρμα. Εξήγησε επίσης ότι όπου προέκυψε θέμα τα παιδιά θα δώσουν τις εξετάσεις σύμφωνα με την απόφαση του σχολείου και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που είναι άλλωστε και η προτεραιότητα όλων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ