Σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Νέα
  • Νίκη Αγνάντη: «Ο καρκίνος θα είναι σύντομα μια μακροχρόνια νόσος»

Ένα θετικό μήνυμα επέλεξε να δώσει η Ομότιμη καθηγήτρια Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος του παραρτήματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ιωαννίνων Νίκη Αγνάντη ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου.
Η κα. Αγνάντη υπογράμμισε ότι οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι σύντομα ο καρκίνος θα είναι μια μακροχρόνια νόσος. Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι γίνονται μεγάλα βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου ενώ προχωρούν και οι μελέτες αλλά και η εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής η εξατομικευμένη θεραπεία έχει, σύμφωνα με την κα. Αγνάντη, καλά αποτελέσματα σε συγκεκριμένους καρκίνους όπως αυτός του πνεύμονα.

Τα παγκόσμια στοιχεία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.
Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), ευθύνονται για έως 25% των περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Έγκαιρή διάγνωση σημαίνει ίαση!
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειονότητα των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

Σημαντική και πολυσχιδής η δράση του παραρτήματος
Η κα. Αγνάντη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, παρουσίασε τα πεπραγμένα του παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Η δράση και για το 2018 ήταν πολύπλευρη. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι η λειτουργία για 19η χρονιά του Κέντρου Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού από εξειδικευμένους γιατρούς. Οι κ.κ. Χάρης Χαρίσης, Βασίλης Νούσιας και Μιχάλης Χρυσέλης με την βοήθεια της μαίας Άννας Ιωακειμίδου, βρίσκονται στο ειδικό κέντρο κάθε Πέμπτη και μπορούν να δείξουν σε κάθε γυναίκα την αυτοεξέταση του μαστού.

Εξίσου σημαντικές και οι δράσεις που αφορούσαν ενημερωτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων με επίκεντρο τον καρκίνο ενω ανάμεσα στα σημαντικά της χρονιάς και η έλευση κινητού μαστογράφου όπου περίπου 100 γυναίκες εξετάστηκαν και έκαναν μαστογραφία.
Το φλουρί της πίτας και το δώρο από το κοσμηματοπωλείο του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη έτυχε ο εικονολήπτης του Itv Δημήτρης Καψάλης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ