ΜΙΧ. ΠΛΙΑΚΟΣ – Μεροληψία στη χρηματοδότηση δικτύων αποχέτευσης

Τοπικά

Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης για έργα αποχέτευσης σε οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων από τους καλλικρατικούς δήμους. Για να υπερκεραστεί το πρόβλημα αυτό, και με την κάλυψη των αρμόδιων υπουργείων, γινόταν μια άτυπη ενοποίηση των εμπλεκόμενων οικισμών ώστε να φτάνουν τον απαιτούμενο αριθμό κατοίκων.
Σε επίπεδο Περιφέρειας, αυτή η πρακτική είχε εφαρμοστεί στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, όπως αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου ο οποίος άφησε αιχμές για μεροληπτική και μονόπλευρη αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων και τόνισε με νόημα πως «δε γίνεται κάποιοι να είναι περισσότερο ίσοι από τους ίσους».
Ο δήμος Ζίτσας επιχείρησε όπως ανέφερε να υποβάλλει για χρηματοδότηση μία πρόταση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης για τους οικισμούς του Αγ. Ιωάννη, της Βουνοπλαγιάς και στα Αμπελάκια και μία δεύτερη για το Ροδοτόπι, την Άνω και Κάτω Λαψίστα.
Όμως απείχε από το ελάχιστο πληθυσμιακό κριτήριο των 2000 κατοίκων και ως εκ τούτου η πρόταση δεν προχώρησε.
Μιλώντας στο ITV ο κ. Πλιάκος απηύθυνε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να επανεξετάσουν το θέμα, στο οποίο προτίθεται να επανέλθει και με σχετική επιστολή.
Μία δεύτερη πρόταση από το Δήμο Ζίτσας αφορά την ανάγκη νομοθέτησης μίας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για τον καθορισμό των τελών σύνδεσης και χρήσης των ΔΕΥΑ της χώρας με τους δήμους που εξυπηρετούν.
«Σωστά το υπουργείο χρηματοδοτεί δίκτυα αποχέτευσης και επεκτάσεις βιολογικών καθαρισμών, όμως θα έπρεπε να προχωρήσει στον καθορισμό μίας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής».
Τέλος, επανέφερε την πρόταση του δήμου για την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου βιολογικού καθαρισμού στα όρια της ΒΙΠΕ.
«Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι ο βιολογικός της ΔΕΥΑΙ δεν επαρκεί και πως σε λίγα χρόνια ένας δεύτερος βιολογικός θα είναι επιτακτική ανάγκη. Οικισμοί σε απόσταση 100 μέτρων από το βιολογικό καθαρισμό δεν γίνεται να έχουν μόνο τη μυρωδιά και όχι τη χρήση του», κατέληξε ο κ. Πλιάκος.