«Σε μια μέρα… έπεσε η βροχή του μισού Δεκεμβρίου»

Νέα

Τεράστιες οι ποσότητες νερού λέει ο καθηγητής Άρης Μπαρτζώκας

Στα Γιάννενα ακόμη βρέχει …Μια ρήση, που επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω τις τελευταίες ημέρες όπου η βροχή έπεφτε ασταμάτητα ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει μέχρι στιγμής σοβαρά προβλήματα στο λεκανοπέδιο και τον αστικό ιστό της πόλης.

Η λίμνη των Ιωαννίνων δέχτηκε μεγάλες ποσότητες νερού και η στάθμη της ανέβηκε αισθητά. Στο λεκανοπέδιο, παρά την συνεχή και έντονη βροχόπτωση, η κατάσταση είναι καλύτερη ενώ και μέσα στην πόλη δεν δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα.

Ο καθηγητής Άρης Μπαρτζώκας ρωτήθηκε για τα ποσά βροχής για να απαντήσει ότι «έπεσε σε μια ημέρα η βροχή μισού μήνα».

Όπως ανέφερε τα συστήματα είναι πια πολύ ισχυρά και η κλιματική αλλαγή θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή.

«Το έδαφος ήταν κορεσμένο εξαιτίας και των προηγούμενων ημερών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί το νερό ενώ δεν είχαμε απορροή όλων των ποσοτήτων του νερού στη λίμνη και σημειώθηκαν σε κάποιες περιοχές πλημμυρικά φαινόμενα

«Έπεσε η μισή βροχή του μήνα Δεκεμβρίου σε μια μέρα … Το Σάββατο είχαμε συνεχόμενη καταγραφή βροχής. Γεγονός και ενδιαφέρον και σπάνιο. Ευτυχώς μέσα στον

αστικό ιστό της πόλης δεν είχαμε πρόβλημα και αυτό γιατί είχαν καθαριστεί τα περισσότερα σημεία και ήταν ελεύθερες οι σχάρες απορροής των υδάτων. Υπήρξαν όμως προβλήματα στην περιοχή της Παμβώτιδας» ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Έρχεται ανομβρία …

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα μετά τις βροχοπτώσεις έρχεται μια μακρά περίοδος ανομβρίας και χαμηλών θερμοκρασιών «Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από μηδέν ή και κάτω από το 0 μηδέν το πρωί και θα ανεβαίνει ανάλογα με την ηλιοφάνεια στους 10 βαθμούς το μεσημέρι».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ