Η «Σχεδία» θέλει να συστηθεί εκ νέου στην κοινωνία

Τοπικά

Θέτουν νέους στόχους με δράσεις και διεύρυνση της επικοινωνίας

Να επανασυστήσουν την Σχεδία στην κοινωνία θέλουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής την πρόεδρο Σοφία Μαρκούλα.

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης, μαζί με τον επιστημονικά υπεύθυνο, Βασίλη Κούτρα, τον αντιπρόεδρο, Βασίλη Γοργόλη και την ταμία, Ανθή Μάστακα παρουσίασαν το σχέδιο δράσης της επόμενης περιόδου.

Στο επίκεντρο των ενεργειών είναι η αποκατάσταση της εικόνας της «Σχεδίας» καθώς και η αναβάθμιση  των παρεχόμενων υπηρεσιών πρόληψης, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

«Το Κέντρο Πρόληψης “Σχεδία” έχει προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία. Το προηγούμενο διάστημα πέρασε μια περίοδο εσωστρέφειας, από την οποία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμεί να βγει άμεσα», δήλωσε λέγοντας ότι προγραμματίζονται ενέργειες για τη διοικητική, επιστημονική και επικοινωνιακή αναβάθμιση της «Σχεδίας». Αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε, το πλαίσιο λειτουργίας, οι ανάγκες και οι στόχοι του Κέντρου Πρόληψης για το άμεσο μέλλον.

Η στοχοθεσία των επόμενων μηνών

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με την κα. Μαρκούλα η διοικητική αναβάθμιση του Κέντρου Πρόληψης, με την επαναφορά της εργασιακής ειρήνης, την ανανέωση και την προμήθεια νέου εξοπλισμού, τη διαπίστευση διαδικασιών προστασίας  προσωπικών δεδομένων, την εφαρμογή εσωτερικού κανονισμού και την πιστοποίηση της «Σχεδίας» με ISO.

Στο επίκεντρο και η επανάκαμψη με δράσεις στις σχολικές μονάδες, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, με τα βιωματικά εργαστήρια, τα σεμινάρια διαχείρισης σχολικής τάξης, την ενίσχυση γονέων στο γονεϊκό τους ρόλο και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα όπως η βία, το bulling, ο ρατσισμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η πρόεδρος υπογράμμισε την σημασία που έχει για το Κέντρο Πρόληψης η εξωστρέφεια και η διάχυση του έργου, που παράγει, στην τοπική κοινωνία, κάτι που απαιτεί προτεραιότητα και για τον ΟΚΑΝΑ.

Ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά το Κέντρο Πρόληψης δέχεται φοιτητές του τμήματος Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την πρακτική τους άσκηση ενώ έχει φιλοξενήσει και φοιτητές  Νοσηλευτικής, που έρχονται στα Γιάννενα από Πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus, με στόχο να δουν από κοντά πως λειτουργεί ένα Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων.

Την ίδια στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ένταξης σε διεθνή forum, ενώ αδιαπραγμάτευτη θέση όλου του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η διαρκής επικοινωνία και ενημέρωση των φορέων της περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν σε αυτό ή και στη Γενική Συνέλευση.

Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κι εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου στη «Σχεδία», Βασίλης Γοργόλης, απέδωσε τα εύσημα, κυρίως στην πρόεδρο αλλά και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη διοικητική αναδιοργάνωση χαρακτηρίζοντας το 2022 ως «χρονιά ανάτασης και ανάδειξης» για το Κέντρο Πρόληψης.

«Στόχος μας είναι να ενισχυθεί και να αναδειχτεί το έργο της πρόληψης σε όλη την κοινωνία, προκειμένου να γίνει γνωστό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ξανά ένα δυναμικό άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνεις», τόνισε.

Η ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου κι εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, Ανθή Μάστακα, με τη σειρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας τη σημασία που έχουν οι δράσεις εξωστρέφειας, που έχουν προγραμματιστεί, προκείμενου η «Σχεδία» να γνωριστεί ξανά με την τοπική κοινωνία.

Οι Χριστουγεννιάτικες  εκδηλώσεις

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης, Βασίλης Κούτρας, αναφέρθηκε στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει η «Σχεδία», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Η αρχή θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με την παράσταση αφήγησης παραμυθιών από το «Αδράχτι»με τίτλο: «Τα δώρα των Χριστουγέννων» , όπου οι ήρωες στον δρόμο της ζωής θα δεχτούν και θα προσφέρουν δώρα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν επίσης παραδοσιακά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αφήγηση παραμυθιών: Μαρία Μαχαίρα, Μουσική – τραγούδι: Αντώνης Καρασταμάτης.

Την Κυριακή, η «Σχεδία» μαζί με τη junior χορωδία του Δημοτικού Ωδείου (με μαέστρο την Κωνσταντίνα Μήλια) και το ΚΔΑΠ «Ρόδα» (που θα κατασκευάσει τα στολίδια) θα στολίσει τραγουδώντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο της, στις 12.00 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της Ζωσιμαίας Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ