Προτεραιότητα η τήρηση των μέτρων για την εποχική γρίπη

Νέα

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλοι οι φορείς εξαιτίας της «επέλασης» του ιού της εποχικής γρίπης.
Σχολικές μονάδες έκλεισαν προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού και αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσούν ενώ το υπουργείο έχει αποστείλει εγκυκλίους για το τι προβλέπεται αναφορικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση αιθουσών και άλλων κοινόχρηστων χώρων.
Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας παιδείας του δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Τσαμπαλάς, ερωτηθείς για τα μέτρα καθαρισμού στα σχολεία που έχουν κλείσει υποστήριξε ότι έχουν δοθεί τα απαραίτητα στις σχολικές μονάδες ώστε να γίνεται ό,τι προβλέπεται από πλευράς του υπουργείου για την απολύμανση των σχολικών αιθουσών και όχι μόνο.
«Έχει αποφασιστεί να κλείσουν σχολικές μονάδες ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά της εποχικής γρίπης. Τα σχολεία καθαρίζονται και επίσης εμείς ανταποκρινόμαστε σε ό,τι μας ζητήσουν από πλευράς καθαριστικών», τόνισε ο κ. Τσαμπαλάς συνιστώντας ψυχραιμία.
Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο του Υπουργείου τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
Στο μεταξύ στα σχολεία θα πρέπει να γίνει:
-Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
-Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
-Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
-Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κα).
-Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
Επίσης εάν ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα ενώ βρίσκεται στο χώρο του σχολείου θα πρέπει ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας.
Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ