ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Σε επιφυλακή για τη γρίπη

Νέα

Το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα με μονάδα λοιμωδών σε πλήρη ανάπτυξη και με ειδική αίθουσα απομόνωσης στο Τμήμα Επειγόντων, είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Αυτό σημαίνει πως, αν και αναπληρωματικό ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί ένα τέτοιο περιστατικό.
Παρά ταύτα, δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας στη χώρα μας για τον νέο κορωνοϊό που έχει αναστατώσει όλο τον πλανήτη, από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει κανένα κρούσμα. Ο άντρας που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ με «ύποπτα» συμπτώματα, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα δεν ήταν φορέας αυτού του ιού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή για την αντιμετώπιση μιας μεγαλύτερης έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Μέτρα για συνοδούς και επισκέπτες
Ανησυχητικό είναι το γεγονός των πολλών επισκεπτών και συνοδών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη έξαρση των λοιμώξεων.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο διοικητής του Νοσοκομείου Β. Τσίκαρης παραχώρησε συνέντευξη τύπου χθες απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο και απολύτως απαραίτητο τις επισκέψεις τους στο νοσοκομείο για να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς ιογενών λοιμώξεων.
Σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης στο νοσοκομείο από σήμερα, με απόφαση της διοίκησης και για προληπτικούς λόγους θα γίνεται ένα πρώιμο στάδιο διαλογής στα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΕΠ, με προσωπικό να κατευθύνει ανάλογα όσους προσέρχονται στα έκτακτα.
«Θα γίνεται μία διαλογή μετά από ερωτήματα του προσωπικού σε όσους προσέρχονται, για να μην εισέρχονται απευθείας στο χώρο αλλά να κατευθύνονται στα σημεία που πρέπει. Σε όλους θα χορηγούνται μάσκες και γάντια», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης, που χαρακτήρισε πάντως την υφιστάμενη εικόνα στο νοσοκομείο απολύτως διαχειρίσιμη.

Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί
Από τη μία οι συνεχείς, σχεδόν κάθε χρόνο με την ίδια ένταση, εκκλήσεις και από την άλλη ο νέος ιός και η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσής του και στην Ελλάδα έχουν επιδράσει καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμβολιάστηκαν.
Αυτό παρατηρείται και στο ιατρικό προσωπικό που σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από κάθε άλλη χρονιά έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
«Εκείνο που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες είναι ότι πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο, στο προσωπικό του και να αισθάνονται ασφαλείς», κατέληξε.