Πρώτα καλά νέα για την εστίαση

Νέα

Η άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων από τον Ιούνιο αλλά και η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή από τον Ιούλιο, είχαν τον αντίκτυπό τους στις επιχειρήσεις εστίασης στα Γιάννενα, που κατάφεραν να καλύψουν ένα μέρος της εξαιρετικά μεγάλης απώλειας τζίρου που είχαν όσο διαρκούσε το lockdown. 

Σε αυτή τη θετική εξέλιξη συνέβαλε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφέ – Μπαρ «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης, ο καλός καιρός, που αυτό το καλοκαίρι οι ξαφνικές μπόρες ήταν ελάχιστες, αλλά και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο μέτρο του εφικτού από τους καταστηματάρχες. Μάλιστα, η μεγάλη αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κινητικότητα των επιχειρήσεων το β τρίμηνο του 2021.  

Από την άλλη πλευρά η προσοχή στρέφεται στην περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα αντίστοιχα, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να ανακοινώσει σύντομα τη δυνατότητα της αποκλειστικής χρήσης των κλειστών χώρων στην εστίαση, από εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

«Αυτό είναι που μας απασχολεί γιατί ένας δεύτερος χειμώνας με κλειστά καταστήματα θα σημάνει την καταστροφή επιχειρήσεων, οικογενειών και της τοπικής οικονομίας. Το θετικό είναι, ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και του προσωπικού στην εστίαση να εμβολιαστεί, γιατί είναι μία ταλαιπωρία η διενέργεια των self και των rapid δύο φορές της εβδομάδα, όπως και η κάλυψη του κόστους από τους ίδιους τους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Τάτσης. 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία των πληρωμών των επιχειρήσεων στην εστίαση που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την περιφέρεια Ηπείρου, όπως όμως και από το πρόγραμμα κάλυψης των απωλειών εσόδων, που υλοποιείται μέσω των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης αντίστοιχα, παρότι και στα δύο προγράμματα υπάρχουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και εκταμίευση των ποσών. 

 

Άνοδος των πωλήσεων 

 

Αισθητή αύξηση του τζίρου έφερε η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021, καθώς οι επιχειρήσεις σχεδόν όλων των κατηγοριών καταγράφουν σημαντική άνοδο των πωλήσεών τους, τόσο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομία υπολειτουργούσε, όσο και σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2020, που για το μεγαλύτερο διάστημα ήταν σε αυστηρό lockdown. Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε αύξηση του τζίρου κατά 17,81 δισ. ευρώ, ή κατά 29,41%, ενώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση 14,82 δισ. ευρώ ή κατά 23,3%. Ωστόσο, σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2019, που η οικονομία ήταν στην «κανονικότητα» ο τζίρος των επιχειρήσεων καταγράφει μείωση κατά 2,64 δισ. ευρώ ή κατά 3,3%.

Η άνοδος του τζίρου και η προσέγγιση των επιπέδων του 2019 ασφαλώς και αποτελεί θετική εξέλιξη, με την επισήμανση ότι η αύξηση της κατανάλωσης έρχεται μετά τους πολύμηνους περιορισμούς που ίσχυσαν λόγω Covid και τον περιορισμό της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών από τα νοικοκυριά. Επίσης, κατά την περίοδο της πανδημίας, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 14,32 δισ. ευρώ, που αντανακλά τη συρρίκνωση της κατανάλωσης τη συγκεκριμένη περίοδο, μέσω των φυσικών καταστημάτων, ενώ οι αγορές περιορίστηκαν στις διαδικτυακές πωλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση των πωλήσεων είναι φυσικό επακόλουθο, μετά το αυστηρό ή το χαλαρό lockdown και το ζητούμενο είναι ο ενισχυμένος τζίρος να διατηρηθεί και στους επόμενους μήνες του έτους, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει κάποια ανατροπή από την πλευρά των υγειονομικών εξελίξεων.

Συγχρόνως η αύξηση των πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών στη διάρκεια του β’ τριμήνου αποτελεί ισχυρή τονωτική ένεση και για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του 2021, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Συνολικά σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, θετικά συμβάλλει ο τομέας της κατανάλωσης, όπως και ο τομέας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, επιβραδυντικά λειτουργεί η αύξηση των εισαγωγών και η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, ενώ άγνωστη για την ώρα, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία, παραμένει η επίδραση της εξέλιξης των επενδύσεων.

 

Τα στοιχεία ανά κλάδο 

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 78,38 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 29,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 60,57 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 118,5%, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του δεύτερου τριμήνου 2020, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, λόγω ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 9,8% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2021 ανήλθε σε 23,38 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2020, που είχε ανέλθει σε 19,09 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 245%.

Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία κατά 0,3%, ενώ μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας κατά 3,1%.

Για τις 210.217 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 5,84 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 3,5 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 481,0%, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του δεύτερου τριμήνου 2020, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλύματα, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 26,0% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις.

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2021 ανήλθε σε 1.643.743 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48,6% σε σχέση με τον Ιούνιο 2020, που είχε ανέλθει σε 1.106.039 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλύματα, κατά 802,1%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση κατά 7,4%, ενώ μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις κατά 3,9%.