Προσαρμογή στις νέες συνθήκες

Νέα

Νέους στόχους, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, βάζει το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων. Μετά από την συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, έγινε η συγκρότηση του σε Σώμα και Πρόεδρος για τον επόμενο 1 χρόνο παραμένει ο Σπυρίδων Σουρέλης. Οι υπόλοιπες θέσεις είναι, Α’ Αντιπρόεδρος ο Ευστάθιος Σιούτης, Β’ Αντιπρόεδρος ο Ελευθέριος Ζαρκάδας, Γραμματέας ο Θεόδωρος Βαντώλας, Ταμίας ο Δημοσθένης Πατερούσης και ως μέλη η Έφη Εξάρχου και ο Γεώργιος Τάσσος. Μετά από την παρέλευση του 1 χρόνου και μέχρι την λήξη της θητείας του διοικητικού συμβουλίου τον Μάρτιο του 2023, πρόεδρος θα αναλάβει ο Ευστάθιος Σιούτης και αντίστοιχα θα γίνουν και κάποιες άλλες ανακατατάξεις στις θέσεις του Δ.Σ.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο γραμματέας του ΔΣ Ελευθ. Ζαρκάδας τόνισε, ότι οι νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΔΣ της Ένωσης είναι κατά πολύ διαφορετικές σε σχέση με ό,τι υπήρχε στο παρελθόν, αφού οι καταστάσεις της πανδημίας έχουν στρέψει αλλού το ενδιαφέρον για τα μέτρα που προτείνονται ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος ή στη χειρότερη περίπτωση, να διατηρήσει τα κεκτημένα και να μη μετρήσει άλλες απώλειες το επόμενο διάστημα.

Τεράστιες οι απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων εξέδωσε ανακοίνωση που συνοψίζει τις απώλειες που δημιούργησε η πανδημία στον κλάδο του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council – WTTC), η πανδημία αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να οδηγήσει σε απώλεια περισσότερων από 100 εκατ. θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως, και μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ κατά 2,7 τρις δολάρια. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, αναμένεται να είναι πέντε φορές βαρύτερες από την οικονομική κρίση του 2008.

Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας είναι τεράστιες, αφού ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ ενώ κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7%-44,2%. Παράλληλα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φθάσει τα 4,46 δις ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δις αφορούν τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας, και τα 1,2 δις τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,9% και διαμορφώθηκε στις 2.178 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 9.407 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 84,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 55,4%. Ακόμα, κατά την ίδια περίοδο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 87,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 678 εκατ. ευρώ, έναντι πάνω από 1,5 δισ.ευρώ το περυσινό α’ εξάμηνο. Αντίστοιχα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε στις 1.131 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας πτώση κατά 78,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 74,7% και διαμορφώθηκε στις 1.046 χιλ. ταξιδιώτες.

Επιπρόσθετα, η πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 έφτασε στο 90,4% και διαμορφώθηκαν στα 271 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά 83,4% και διαμορφώθηκαν στα 405 εκατ. ευρώ. Αυτό που παρατηρείται επίσης φέτος είναι οι μεγάλες μονάδες που βασίζονταν στο μαζικό τουρισμό να έχουν τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου ότι η πλειονότητα των τουριστών επιλέγει πιο prive καταλύματα, περισσότερο ελεγχόμενα υγειονομικά, λιγότερο εκτεθειμένα σε ευρύ κοινό.

Ενδεικτικές του τεράστιου πλήγματος που υπέστη ο τουρισμός είναι οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων):«Η αρχική μας εκτίμηση για έσοδα από το εξωτερικό μεταξύ 4-5 δισ.ευρώ, δυστυχώς διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς και ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020». Στο τρέχον περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη δυναμική επανάκαμψη της πανδημίας στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός των περίπου 5.000 ξενοδοχείων (σε σύνολο 10.000) που έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες της συγκυρίας, έχει αρχίσει να κλείνει ή να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει.

Ελάχιστες ευρωπαϊκές οικονομίες εξαρτώνται από τον τουρισμό όσο η ελληνική. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικά οικονομικό πλαίσιο καλούνται να ανταπεξέλθουν οι άνθρωποι του τουρισμού, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν τους τρόπους να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς προκλήσεις. Το κεντρικό κράτος αλλά και οι αυτοδιοικήσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού οφείλουν άμεσα να ανακοινώσουν νέα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, πριν είναι αργά για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.