koronaios_nosokomeio

Συναγερμός για την τοπική αύξηση των κρουσμάτων

Νέα

Σε συναγερμό οι φορείς της πόλης των Ιωαννίνων εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων αλλά και της διασποράς που φαίνεται να υπάρχει.
Ο Δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ έχει ζητήσει ενημέρωση από το Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά και από τους άλλους φορείς που εμπλέκονται ενώ δεν έχει καμία ειδική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ που έχει αναλάβει την διαχείριση της πανδημίας της covid 19.

Η αναστάτωση μέρα με την μέρα μεγαλώνει ενώ ήδη πέντε τμήματα σχολείων της πόλης είναι σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας κρουσμάτων σε μαθητές.
Στον αριθμό αυτόν έρχονται να προστεθούν και τα κρούσματα σε ορεινό χωρίο αλλά και άλλα κρούσματα που είτε συνδέονται είτε όχι με γνωστή συρροή!
Η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει στην ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων για την περιοχή των Ιωαννίνων κάτι που θα δυσκολέψει την καθημερινότητα όλων. Η μόνη λύση είναι η τήρηση των μέτρων από όλους και η συμμόρφωση στις υποδείξεις των ειδικών για αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού…
Η αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή μας οδήγησε τον Δήμαρχο σε δημόσια έκκληση στους πολίτες αλλά και στους επιχειρηματίες ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα στην περιοχή των Ιωαννίνων που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις με πολλαπλές συνέπειες για όλους και κυρίως για την τοπική οικονομία.
Προτεραιότητα για τον Δήμαρχο η ανθρώπινη ζωή. «Να μην χαθούν ζωές», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς όλους.
«Η περιοχή μας φαίνεται ότι εισέρχεται σε μία δύσκολη φάση. Ότι καλό χτίσαμε όλοι μαζί και με τεράστια προσπάθεια τους προηγούμενους μήνες κινδυνεύει να χαθεί.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με διασπορά μέσα στην πόλη.
Απευθύνω έκκληση πρώτα ως γιατρός και μετά ως δήμαρχος, να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.
Φαίνεται ότι μία στιγμή χαλάρωσης είναι αρκετή για να δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις.
Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Να φορούν μάσκα και να κρατάνε τις αποστάσεις.
Απευθύνω έκκληση στους επιχειρηματίες της πόλης που πέρασαν τόσους δύσκολους μήνες. Να τηρούν τα μέτρα ώστε να αποφύγουμε μία τοπική καραντίνα.
Απευθύνω έκκληση στους νέους να αποφεύγουν τους συνωστισμούς σε ανοιχτούς χώρους γιατί κι εκεί υπάρχουν κίνδυνοι.
Στο επίκεντρο έθεσε και τις καταλήψεις ο δήμαρχος καθώς η ανησυχία για την διασπορά της Covid 19 μεγαλώνει εξαιτίας της όλης κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με πολλά σχολικά συγκροτήματα να μην λειτουργούν.
«Με αφορμή την δύσκολη κατάσταση όπως φαίνεται ότι διαμορφώνεται, θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στους μαθητές, στα παιδιά μας.
Αρκετά σχολεία στην πόλη βρίσκονται υπό κατάληψη. Δεν θα αναφερθώ στις ζημιές που έχουν προκληθεί οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι μικρές.
Θα αναφερθώ στην ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Οι καταλήψεις αποτελούν εν δυνάμει εστίες μετάδοσης του ιού. Ο συνωστισμός, η συνύπαρξη πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, η είσοδος εξωσχολικών κατά τις βραδινές ώρες μπορούν να λειτουργήσουν ως υγειονομικές βόμβες.
Τα παιδιά πρέπει να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνα. Πρώτα απέναντι στις οικογένειές τους και στους δικούς ανθρώπους.
Είμαι σίγουρος ότι κανένα δεν θα ήθελε να δει τους γονείς ή τους παππούδες του να νοσούν.
Θερμή παράκληση λοιπόν να δώσουν τέλος στις καταλήψεις .
Θερμή παράκληση και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μπροστά στον υγειονομικό κίνδυνο, να συζητήσουν με τα παιδιά τους και να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τερματιστούν οι καταλήψεις.
Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να λύσουμε προβλήματα. Τώρα όμως δίνουμε μία μάχη με τον αόρατο εχθρό ο οποίος είναι εντός των πυλών.
Πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα και κυρίως να αποφύγουμε απώλειες ζωών», δήλωσε.

Καμία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ…

Ο κ. Δήμαρχος ρωτήθηκε για το εάν έχει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και αν υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των κρουσμάτων που εάν ξεπεραστεί τότε η περιοχή θα μπει στην διαδικασία λήψης μέτρων, απάντησε ότι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας δεν είχε καμία τέτοια επικοινωνία και καμία ενημέρωση.
Τέλος, ερωτηθείς για την ενδεχόμενη ακύρωση των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στο επόμενο διάστημα, ο κ. Ελισάφ υποστήριξε ότι εάν τεθούν περιορισμοί τότε θα προβούν σε ακυρώσεις εκδηλώσεων.

12 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

269 νέα κρούσματα του κορωναϊού στη χώρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ με δώδεκα από αυτά να αφορούν την Π.Ε. Ιωαννίνων, αριθμός που αποτελεί την μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, καταγραφή στην περιοχή.
Από τα δώδεκα κρούσματα τη Δευτέρας τα επτά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ προέρχονται από γνωστή συρροή, που εκτιμάται, ότι πρόκειται για την κοινωνική εκδήλωση που λειτούργησε ως εστία υπερμετάδοσης, αφού κρούσματα άρχισαν να βγαίνουν από την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα ακόμη κρούσμα ανακοινώθηκε στην Πρέβεζα.
Ανησυχητική τροπή προσλαμβάνει η διασπορά του ιού στην περιοχή, που καταγράφει μία νέα συρροή κρουσμάτων, μετά από αυτήν της Αγίας Ελένης. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στο Συρράκο, με λήψη 20 δειγμάτων από μόνιμους κατοίκους της περιοχής, εκ των οποίων τα τέσσερα βγήκαν θετικά. Σημειώνεται πως τα άτομα αυτά είχαν παρευρεθεί στην εκδήλωση που αποτέλεσε τη νέα εστία υπερμετάδοσης.
Ο πρόεδρος της ΤΚ Συρράκου Γ. Βαϊτσης με ανάρτησή του αναφέρεται στον έλεγχο από τον ΕΟΔΥ, και επιβεβαιώνει την αρχική πληροφορία, ότι βρέθηκαν 4 θετικά κρούσματα μεταξύ των 20 δειγμάτων.
Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται, ωστόσο ο προβληματισμός μεγαλώνει και υπάρχει η ανησυχία, ότι αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό η κατάσταση στην περιοχή, τότε ακόμη και η ιχνηλάτηση θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση.
«Ο έλεγχος διεξήχθη κατά παράκληση και λόγω του ότι 4 μόνιμοι κάτοικοι αναγνωρίστηκαν στη διαδικασία ιχνηλάτησης ως άμεσες  επαφές με επιβεβαιωμένους φορείς στην πόλη των Ιωαννίνων την προηγούμενη εβδομάδα. Από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε ότι οι τέσσερις δημότες μας αναγνωρίσθηκαν ως φορείς, ενώ όλα τα υπόλοιπα δείγματα αναγνωρίσθηκαν ως αρνητικά, αποδεικνύοντας ότι η τήρηση των προβλεπομένων μέτρων επέδρασε καταλυτικά στη μη διασπορά σε κανέναν από τους υπόλοιπους κατοίκους.
Οι τέσσερις νέοι φορείς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ημερομηνίες κατά τις οποίες είχαν τεθεί στη διαδικασία ιχνηλάτησης.
Η διαδικασία ελέγχου διεξήχθη στο Συρράκο λόγω αδυναμίας μετακίνησης των τεσσάρων συνδημοτών μας (οι δύο πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας) και «κατά παράκληση» ζητήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η εξέταση και των υπολοίπων κατοίκων, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής.
Οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για καθαρά προληπτικούς λόγους. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, οι επιχειρήσεις θα προβούν στη διαδικασία απολύμανσης και θα επαναλειτουργήσουν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου», σημειώνει.