ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός είναι πολύ πιθανό να προήλθε από τα ζώα

Νέα

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Ο κορωνοϊός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο αλλά προήλθε από νυχτερίδες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα στα τέλη του 2019 και δεν πρόκειται για έναν ιό που κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από τα ζώα και δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο ή κάπου αλλού», δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

«Είναι πιθανό ενδεχόμενο ο ιός να προέρχεται από τα ζώα», πρόσθεσε.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο ιός πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά «σίγουρα» υπήρξε κάποιο ζώο ξενιστής, εξήγησε η ίδια.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζεται να έχει αντισώματα που δείχνουν ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

«Η χαλάρωση των περιορισμών δεν είναι το τέλος της επιδημίας, σε οποιαδήποτε χώρα», δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε ότι χωρίς αλληλεγγύη και ενότητα «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Κάθε άρση των μέτρων λόγω του κορωνοϊού πρέπει να γίνει σταδιακά, προειδοποίησε επίσης ο ΠΟΥ επισημαίνοντας πως εάν οι περιορισμοί αρθούν πολύ σύντομα, θα υπάρξει επανεμφάνιση μολύνσεων, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για τον Δυτικό Ειρηνικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να καθορίσει αν ο ιός SARS- CoV-2 προήλθε από ένα εργαστήριο στην Γουχάν, στην κεντρική Κίνα, πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία.

Η Κίνα από την πλευρά της διέψευσε τις κατηγορίες.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/ Reuters/ Guardian