Νέες κατηγορίες επαγγελμάτων για το επίδομα των 800 ευρώ

Οικονομία

Νέες κατηγορίες επαγγελματιών εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, για την στήριξη τους εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.   

Πρόκειται για συγκεκριμένες και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνταν μέχρι σήμερα, καθώς σε μεγάλο βαθμό δεν συμπεριλαμβάνονταν στην «Εργάνη» για την μισθωτή απασχόληση. Η επόμενη προγραμματισμένη καταβολή των 800 ευρώ είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 27-30 Απριλίου, ενώ η τρίτη και τελευταία του πρώτου πακέτου αναμένεται 5-10 Μαΐου.

Η προσθήκη θα γίνει με υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ενώ βασική προϋπόθεση για όλες τις νέες κατηγορίες δικαιούχων, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα ανεργίας εντός του πρώτου 4μήνου του 2020 (από 1/1 έως 30/4).

Αναλυτικά οι νέες κατηγορίες δικαιούχων, είναι:

– Μουσικοί και τραγουδιστές μέλη των οικείων σωματείων

– Ηθοποιοί

– Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου

– Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου

– Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης

– Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου

– Καπνεργάτες

– Αγγειοπλάστες

– Κεραμοποιοί

– Πλινθοποιοί

– Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών

– Υποδηματεργάτες

– Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων

– Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου – δηλαδή επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή Σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κ.λπ.

– Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων – Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

– Οικοδόμοι οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

– Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπ. Εργασίας καθώς και στο μητρώο Α εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο

– Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος όπου και τηρείται το μητρώο τους

– Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο του υπ. Υγείας

– Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας με λήξη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 – πρόκειται για τους περίπου 3.000 εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν συμπεριλαμβάνονταν μέχρι τώρα στην δίμηνη επέκταση τακτικής ανεργίας, καθώς το επίδομα γι αυτούς είχε λήξει από τον Δεκέμβρη

– Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ

– Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α. Ουρανούπολης Αγ. Όρους

– Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στην ΔΕΘ Helexpo ΑΕ

– Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής

– Λατόμοι

– Ασβεστοποιοί

– Δασεργάτες

– Ρητινοσυλλέκτες

Η καταβολή του πρώτου επιδόματος ολοκληρώθηκε την Μεγάλη Πέμπτη και αποζημιώθηκαν 686.010 δικαιούχοι. Συνολικά στην Εργάνη έχει δηλωθεί πως βρίσκονται σε αναστολή πάνω από 866.000 εργαζόμενοι, με 781.000 να έχουν υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Μακροχρόνια άνεργοι

Μέχρι τις αρχές Μαΐου αναμένεται ότι θα καταβληθεί και η ενίσχυση των 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δικαιούχοι της νέας επιδότησης είναι οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ και συμπλήρωσαν 12 μήνες ανεργίας από την 1η Απριλίου του 2019. Οι άνεργοι θα κληθούν να καταχωρίσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στις βάσεις δεδομένων του ΟΑΕΔ.