ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ -Αναμονή για την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου

Νέα

Ο δικηγόρος Χ. Λαζάνης έχει ασχοληθεί πολύ με το συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει πολλές προεκτάσεις, οικονομικές και κοινωνικές. 

«Καζάνι που βράζει» η υπόθεση με τους πλειστηριασμούς ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου  αναφορικά με το δικαίωμα ή μη, των funds να πλειστηριάζουν ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Η δίκη έγινε στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αναμένεται στο επόμενο διάστημα η απόφαση.

Ο δικηγόρος Χάρης Λαζάνης έχει ασχοληθεί πολύ με το συγκεκριμένο θέμα και ρωτήθηκε για το ζήτημα που είναι σύνθετο και με πολλές προεκτάσεις οικονομικές και κοινωνικές.  Στην ουσία όπως είπε, το ερώτημα είναι το εάν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε δικαστικές πράξεις, δηλαδή σε τιτλοποιήσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς ακινήτων, για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια .   Η ετυμηγορία, σύμφωνα και με τον κ. Λαζάνη είναι κρίσιμη καθώς αφορά τουλάχιστον 600.000 πλειστηριασμούς. «Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας είναι ότι οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να εφαρμόζουν διατάξεις και των δυο νόμων (3156/2003 και 4354/2015) και να προβαίνουν σε δικαστικές πράξεις, θεωρούμενοι ως δικαιούχοι διάδικοι, για λογαριασμό των funds.  Η δικαστική απόφαση αναμένεται σε λίγους μήνες» όπως είπε ο κ. Λαζάνης τονίζοντας παράλληλα ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει πολλά προβλήματα και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αυτή την στιγμή είναι σχεδόν ανενεργός « Ακόμη και ο εξωδικαστικός που είναι πολύ καλός νόμος στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί και χρειάζεται σημαντικές αλλαγές».

Φόβοι για νέα «κόκκινα δάνεια»

Την ίδια ώρα κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των δανειοληπτών από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχει ληφθεί ενώ η Ευρώπη δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα «κόκκινα» δάνεια καθώς πολλοί που σήμερα αποπληρώνουν τις δόσεις, σε λίγο καιρό θα αδυνατούν να ανταποκριθοσύν και θα καταστούν αφερέγγυοι στις υποχρεώσεις τους «είναι ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να το δει και η Ευρώπη αλλά και η ελληνική πολιτεία» είπε ο κ. Λαζάνης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ