Δυο σημαντικές εκδηλώσεις με πολιτιστικό πρόσημο θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο.
Εκδηλώσεις που ενισχύουν την ιστορία, το παρελθόν αλλά και το μέλλον. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μηνάς Πασχόπουλος, παρουσίασαν τα δύο πολιτιστικά γεγονότα.
Η αρχή γίνεται το Σάββατο 17 Μαΐου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας όπως έχει οριστεί ο Μαϊος.
Μια δράση που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, με σκοπό την ανάδειξη της μοναδικής γιαννιώτικης αργυροτεχνίας, που από το 2023 περιλαμβάνεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων επισήμανε τη βαθιά σύνδεση της αργυροτεχνίας με την πολιτισμική και οικονομική ταυτότητα της πόλης και υπογράμμισε ότι «η στήριξη της τέχνης αυτής δεν είναι απλώς τιμή προς το παρελθόν, αλλά και επένδυση στο μέλλον». Όπως ανέφερε, μέσα από δράσεις, συνεργασίες και εκδηλώσεις, ο Δήμος επιχειρεί να αναδείξει τόσο την παραδοσιακή τέχνη όσο και τη σύγχρονη δημιουργική δυναμική των Γιαννιωτών τεχνιτών.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μηνάς Πασχόπουλος, τόνισε ότι η παρουσία σημαντικών θεσμικών και επιστημονικών προσώπων, αποδεικνύει τη σημασία που αποκτά πλέον η γιαννιώτικη αργυροτεχνία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο στόχος είναι η ένταξη της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στον διεθνή κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενότητα, τεκμηρίωση και εξωστρέφεια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και στη διοργάνωση σημαντικών δράσεων την Κυριακή στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, καθώς στα ανοιχτά εργαστήρια αλλά και τις δημόσιες συζητήσεις με τεχνίτες και εκπροσώπους φορέων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί κλειστή ενημερωτική συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΚΕΠΑΒΙ και του Σωματείου Ασημουργών, σηματοδοτώντας ένα νέο επίπεδο διαλόγου και συνεργασίας για το μέλλον του κλάδου.
Παρουσία της Λίνας Μενδώνη
Την Κυριακή στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη θα γίνει η εκδήλωση για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων.
Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών και αφορά περίπου 1.400 αντικείμενα της ιστορικής συλλογής.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης του Κάστρου Ιωαννίνων ως ζωντανού πολιτιστικού χώρου. «Το Κάστρο δεν είναι απλώς ένα μνημείο, είναι ο πυρήνας της πολιτιστικής μας μνήμης. Με τις παρεμβάσεις μας, το μετατρέπουμε σε έναν ανοιχτό, προσβάσιμο και βιωματικό χώρο για τους πολίτες και τους επισκέπτες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται σήμερα θεμελιώθηκαν κατά την πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής (2014–2019), όταν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή τους.
Ο κ. Πασχόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης 1.400 τεκμηρίων του Δημοτικού Μουσείου, χαρακτηρίζοντας το έργο ως έναν θησαυρό που πλέον γίνεται προσβάσιμος στο ευρύ κοινό και σε διεθνές επίπεδο.
Όπως τόνισε, η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού υπογραμμίζει τη σημασία της τεκμηρίωσης αυτής, η οποία μετατρέπει το Μουσείο σε ζωντανό κόμβο πολιτιστικής μελέτης και δημιουργίας.
Ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες τεκμηρίωσης και της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης, με στόχο την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε περίπτωση μη χρηματοδότησης, υπάρχει ήδη πρόβλεψη σχετικού κονδυλίου στον δημοτικό προϋπολογισμό.
Το πρόγραμμα ομιλιών της Κυριακής έχει ως εξής:
Μαρία-Ξένη Γαρέζου, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων: «Ο πλούτος της Ηπείρου στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων»,
Αλέξης Φραγκιάδης, Ομάδα Έργου: «Ιστορική αναδρομή της συλλογής και του Μουσείου»
Ελένη Μαρινάκου, Ομάδα Έργου: «Η διαχείριση της συλλογής»,
Ασημίνα Γρηγορίου, Ομάδα Έργου: «Η καταγραφή και η τεκμηρίωση της συλλογής»,
Κατερίνα Κούσκουρα, Ομάδα Έργου: «Η επανέκθεση της συλλογής».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, από την εφημ. “Πρ. Νέα” 16-5-2025