«Ανοιχτές Πόρτες» είναι ο τίτλος των ανοιξιάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η «ZOINOS WINERY» στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου στη Ζίτσα Ιωαννίνων, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου.
Κάλεσμα στην καθιερωμένη αυτή γιορτή απεύθυναν ο πρόεδρος της Zoinos Winery Βαγγέλης Αργύρης και ο διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Κατσανάκης.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν κάθε μισή ώρα στους χώρους του οινοποιείου, το επισκέψιμο αποστακτήριο και τον ζιτσιώτικο αμπελώνα, ανακαλύπτοντας την πορεία από το αμπέλι έως τη φιάλη. Παράλληλα, θα απολαύσουν γευστικές δοκιμές κρασιών και αποσταγμάτων, συνοδευόμενες από τοπικά εδέσματα, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε ειδικές τιμές αγοράς προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια των δυο ημερών το κοινό μπορεί να συμμετάσχει σε φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Η τέχνη της οινοποίησης», αλλά και σε κλήρωση για 32 φιάλες κρασί.
Η ZOINOS WINERY, με ιστορία από το 1974, αποτελεί σημείο αναφοράς για την αμπελουργική ταυτότητα της Ηπείρου. Ανήκει στη Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου και στηρίζει ενεργά την ανάπτυξη του οινοτουρισμού.
«Προσκαλούμε όλους όσοι το επιθυμούν να βρεθούν το ΣΚ στη Ζίτσας και να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις μας και στον βιολογικό αμπελώνα. Θα είναι δυο ημέρες χαράς και ξεγνοιασιάς που όλοι έχουμε ανάγκη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαγγέλης Αργύρης πρόεδρος της Zoinos.
Ο κ. Αργύρης ρωτήθηκε για την συνολική επισκεψιμότητα και άδραξε την ευκαιρία να εξηγήσει ότι από την πλευρά τους επιθυμούν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι επισκέπτες και κυρίως οι νέοι άνθρωποι ενώ επεσήμανε ότι έχουν κάνει συζητήσεις με τον δήμαρχο Ζίτσας ώστε σχολεία να επισκέπτονται το οινοποιείο και συνολικά τις εγκαταστάσεις.
Στάθηκε επίσης στην σημασία και την αξία της ανάπτυξης των βιολογικών αμπελώνων λέγοντας ότι η Zoinos έχει σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα. «…Το περιβάλλον μας προειδοποιεί έχουν ανατραπεί πολλά από όσα ξέραμε. Όλοι οι αμπελώνες είναι βιολογικοί. Εμείς δεν έχουμε μαζικές ποσότητες. Άρα μέσω των βιολογικών καλλιεργειών επιχειρούμε να προσθέσουμε αξία ώστε η αξία αυτή να επιστρέψει στον αμπελουργο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ο αμπελουργός έχει μικρό κλήρο. Εμείς τα αμπέλια τα έχουμε δώσει στους αμπελουργούς προκειμένου να αυξάνεται ο δικός τους κλήρος και να κερδίζουμε σε ποιότητα», είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι επόμενος στόχος είναι να δημιουργήσουν έναν βιολογικό προκειμένου να συγκεντρώνουν τα υπολείμματα.
Καμία οργανωμένη προσπάθεια παρά την μοναδικότητα
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Αργύρη αναφορικά με το ότι δεν υπάρχει καμία οργανωμένη προσπάθεια που να αφορά τα τοπικά κρασιά για την προώθηση τους στους επισκέπτες. «…Δεν υπάρχει οργανωμένη παρέμβαση από την πολιτεία και δεν έχουν προτεραιότητα να μυήσουν τον επισκέπτη ώστε να γευτεί και να προτιμήσει τοπικά προϊόντα. Οι τοπικοί φορείς σε άλλες περιοχές της χώρας το πράττουν αυτό», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «Πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα υπεράσπισης της περιοχής μας», καθώς έχουμε μοναδικότητα όπως για παράδειγμα η ντεμπίνα που βγαίνει μόνο στην περιοχή μας. Ο κ. Αργύρης κατέληξε λέγοντας ότι «Έχουμε δυνατό αφήγημα για τον επισκέπτη» αφού τα κρασιά της περιοχής μας είναι value for money.
Την Κυριακή 18 Μαΐου (14:00 – 17:00), η εκδήλωση “Bubbles & Spirits” φέρνει δύο διακεκριμένους bartenders στο οινοποιείο, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μοναδικά cocktails βασισμένα στα αφρώδη κρασιά και τα αποστάγματα της ZOINOS, σε ένα απογευματινό πάρτι γεύσεων και αρωμάτων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, από την εφημ. “Πρ. Νέα” 16-5-2025