Ανησυχητικά και υψηλά καταγράφονται τα ποσοστά στην παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, μεταξύ και των χωρών – μελών της Ε.Ε.. Ύστερα από μια μακρόχρονη δημόσια συζήτηση και κυρίως μετά τις δραματικές διαπιστώσεις για το εύρος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, η Πολιτεία προχώρησε στην υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας.
Σημαντικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με τη συνεργασία τοπικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και άλλων θεσμικών παραγόντων, το Ίδρυμα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της κοινής Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Η πρώτη φάση ή αλλιώς το πρώτο στάδιο της προσπάθειας επικεντρώνεται στην καταγραφή της έκτασης και των χαρακτηριστικών του προβλήματος, μέσα από τη συλλογή δεδομένων που θα πραγματοποιηθεί σε σχολικές μονάδες της χώρας, μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής περιόδου και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.
Παράλληλα με την καταγραφή θα υλοποιηθούν παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ποιότητα της διατροφής αλλά επίσης για την ενίσχυση της σωματικής άσκησης.
Η παιδική παχυσαρκία όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που μετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ο Καθηγητής, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπύρος Κονιτσιώτης, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις χώρες του δυτικού κόσμου με την Ελλάδα να καταγράφει ποσοστό 38% υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών μέχρι την ηλικία των 14 ετών.
Το συντονισμό της δράσης για την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη που τόνισε αρχικά ότι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι και αυτός που λέει, ότι η παιδική παχυσαρκία λειτουργεί ως παράγοντας κινδύνου για τον άνθρωπο στην ενήλικη ζωή του. «Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα διατρέχουν τον μεγάλο κίνδυνο στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και όχι ως ενήλικες. Είναι ένα στοίχημα που μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων. Ούτε η οικογένεια, ούτε το σχολείο μπορεί μόνο του να κάνει πράγματα, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά για να επιτύχουμε τον στόχο που έχει θέσει ο ΠΟΥ που είναι η μείωση της παιδικής παχυσαρκίας κατά ποσοστό 10-15% εντός των επόμενων οκτώ – δέκα ετών», ανέφερε η κα Ντζάνη.
Ως ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων κινδύνου που ξεκινούν και παίζουν καθοριστικό ρόλο από την ενδομήτρια ζωή, χαρακτήρισε την παχυσαρκία ο επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Αναστάσιος Σέρμπης.
Ο ρόλος του σχολείου και της κοινωνίας
Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και συνολικά του σχολικού περιβάλλοντος με την Περ. Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, Μαρίνα Μπέση να πλέκει το εγκώμιο των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο αρχικό σχέδιο προτάσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα που ξεκινά αύριο Τετάρτη, με το Φεστιβάλ Υγείας που θα γίνει το πρωί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Τέλος, ο Καθηγητής Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Βασίλης Κούτρας στάθηκε στα πολλά στερεότυπα που ειδικά στην Ελλάδα ισχύουν εδώ και δεκαετίες και έχουν να κάνουν με παρωχημένες αντιλήψεις για τη σημασία της διατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών εμπεριέχοντας πάντα και τον «κίνδυνο» της τιμωρίας ή της τιμωρίας. Ένα επίσης μεγάλο κεφάλαιο είναι και αυτό της σύνδεσης της παχυσαρκίας με την φτωχοποίηση της κοινωνίας.
«Ειδικά στην Ελλάδα, η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας συνδέεται με την παχυσαρκία και τα υπέρβαρα παιδιά. Ένα ποσοστό 22% των παιδιών μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχειας και αυτό έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα της διατροφής. Πολλοί θεωρούν ίσως, ότι αν κάποιος είναι στο όριο της φτώχειας, δύσκολα θα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα παχυσαρκίας, αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί εκείνο που μετράει δεν είναι η ποσότητα, όσο η ποιότητα της διατροφής και αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ακολουθούν μία πολύ κακής ποιότητας διατροφή», τόνισε ο κ. Κούτρας.