Την εφαρμογή ενός νέου πλέγματος μέτρων ετοιμάζει η Κυβέρνηση, που στόχο έχει να ενισχύσει την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Οι πρυτάνεις της χώρας συγκεντρώνονται στην σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται από σήμερα στην Χαλκιδική. Η σύνοδος αποτελεί σημαντική συνάντηση για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και έχει στην ατζέντα της μια σειρά από μείζονα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και την ασφάλεια των πανεπιστημίων, καθώς και τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με θέματα όπως οι διαγραφές των “αιώνιων φοιτητών”.
Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου ερωτηθείσα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, τα επεισόδια και γενικότερα το ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων, απάντησε λέγοντάς πως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα όπως είναι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού για την ενίσχυση της φύλαξης από προσωπικό που πραγματοποιεί και περιπολίες στους χώρους της πανεπιστημιούπολης. Σημείωσε ωστόσο πως το θεσμικό πλαίσιο σήμερα είναι επαρκές για να αντιμετωπιστούν συνήθη περιστατικά παραβατικότητας, θα πρέπει όμως να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε περιπτώσεις που δεν είναι επαρκής η φύλαξη των ιδρυμάτων. «Προφανώς και σε εμάς υπάρχουν περιστατικά που δημιουργούν ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, δεν είναι όμως πολλά, αλλά ελάχιστα και όχι τόσο σημαντικά. Το θέμα όμως της ασφάλειας απασχολεί τους πρυτάνεις με ένταση εδώ και χρόνια και θα το συζητήσουμε και στη Σύνοδο που ξεκινά αύριο (σ.σ σήμερα) για να καταλήξουμε σε ένα κοινό κείμενο προς την κοινωνία και την Πολιτεία», ανέφερε.
Συνέχεια στο έλλειμμα χρημάτων
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κα Μπατιστάτου ανέφερε πως για τα ελληνικά πανεπιστήμια, η υποχρηματοδότηση είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, καθώς οι αυξήσεις στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών δεν καλύπτουν τις αυξήσεις των δαπανών στα λειτουργικά κόστη.
«Υπάρχουν ωστόσο ειδικά σχέδια και προγράμματα για να εξασφαλίσουμε την απορρόφηση των χρημάτων που έρχονται στο σύνολό τους και να μη χρειαστεί να τα επιστρέφουμε στο κράτος επειδή δεν ντα έχουμε αξιοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.