ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Η κρίση άφησε πληγές

Νέα

Αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά τη συγχώνευσή του με το ΤΕΙ, και η ανάγκη για ανταπόκριση στις απαιτήσεις στο διεθνές και ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Αυτό προκύπτει από την παρουσίαση των πεπραγμένων των πρυτανικών αρχών που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα της ΕΗΜ, στην οποία έγινε εκτενής λόγος για τους στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μόνιμα όμως προβλήματα αποτελούν η υποστελέχωση και η έλλειψη πόρων, που αυξήθηκαν με εκθετικούς ρυθμούς την περίοδο της κρίσης. Τα προβλήματα αυτά όμως, αν υπερκεραστούν έστω σε ένα επίπεδο, θα σημάνουν την έναρξη μιας νέας περιόδου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ουσιαστικά, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, τη δεκαετία της κρίσης, το Πανεπιστήμιο έχασε σχεδόν το 40% του διοικητικού προσωπικού, αλλά και το 50% της ετήσιας χρηματοδότησής του, από την οποία μόλις το 4% καταλήγει στο ερευνητικό αντικείμενο.
Το 2010 η κρατική χρηματοδότηση έφτανε τα 24 εκ. ενώ το 2018, τα 15,829 εκ. ευρώ, το 2019 τα 11,313 εκ. ευρώ και το 2020 προβλέπονται περίπου 12 εκ. ευρώ.
Το κρίσιμο ζητούμενο όμως για το Πανεπιστήμιο είναι, ότι σχεδόν το 55% της χρηματοδότησης αφορά στη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, με αποτέλεσμα ο κύριος στόχος της έρευνας και διδασκαλίας να μην έχει μεγάλα περιθώρια απορρόφησης πόρων.

Πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα
Στον αντίποδα, το Πανεπιστήμιο έχει καταφέρει να προσελκύει συνεχώς περισσότερους πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα, περίπου 10 εκ. ετησίως, ενώ το 2020 το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 14 εκ.
Ο κ. Αλμπάνης έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ότι έχουν ήδη υποβληθεί και τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις, που αποτελούν η κάθε μία ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», με τίτλο Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας».
Οι προτάσεις είναι:
-Ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και ασφάλειας αγροδιατροφικών και βιολειτουργικών προϊόντων (ΕΥ- ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ)
-Κέντρο Έρευνας, Ποιοτικής Ανάλυσης Υλικών Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Επικοινωνίας της Επιστήμης
-Ανάπτυξη νέων υποδομών που οικοδομούν «ικανότητα» στη βιοϊατρική έρευνα (BIOMED-20)
-«Διώνη»: Υπολογιστική υποδομή επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων.

Σταθερή ανάγκη για υποδομές

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας, με το Πανεπιστήμιο να έχει αυξήσει τον διαθέσιμο αριθμό κλινών στις Εστίες και δωματίων στις Εστίες και στα ξενοδοχεία της πόλης, για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό και ο εξοπλισμός του εστιατορίου.
Στον απολογισμό ωστόσο τονίζεται, ότι υπάρχει ανάγκη ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών, συντήρησης των κτηρίων της Φιλοσοφικής και των Θετικών Επιστημών, επείγει η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών και θα πρέπει να βρεθεί νέο κτήριο για το Οικονομικό.
Νωρίτερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου παρουσίασε αναλυτικά τη νέα μορφή του Ιδρύματος, όπως αυτή προέκυψε μετά την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις και οι απολογισμοί των αντιπρυτάνεων κ.κ Πασχόπουλου, Γεωργάτου και Νικολόπουλου για τα δικά τους αντικείμενα και τους τομείς αρμοδιοτήτων.