Ολοκληρώνεται το ψηφιδωτό των εκλογών

Νέα

Το βράδυ της Πέμπτης εξέπνευσε η διορία που είχαν οι παρατάξεις για να υποβάλλουν τις υποψηφιότητες των συνδυασμών για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Το βράδυ της Πέμπτης εξέπνευσε η διορία που είχαν οι παρατάξεις για να υποβάλλουν τις υποψηφιότητες των συνδυασμών για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, περνώντας σε φάση αναμονής για την ανακήρυξη των συνδυασμών, ενόψει της εκλογικής «μάχης» της 8ης Οκτωβρίου.

Η ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών θα γίνει από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη, πολλοί συνδυασμοί υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών έχουν ανακοινώσει την κατάθεση των ψηφοδελτίων και έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Τα μεσάνυχτα θα είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιοι τελικά μπόρεσαν να κλείσουν ψηφοδέλτιο και να θέσουν υποψηφιότητα για τις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο νέος εκλογικός νόμος έφερε μαζί του αλλαγές και προκάλεσε δυσκολία στο λεγόμενο «κλείσιμο» ψηφοδελτίων.

Οι αλλαγές στο νέο νόμο

Οι βασικές αλλαγές στο νέο νόμο  συνοψίζονται στα εξής:

-Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

-Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.

-Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό.

-Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

-Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.

-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

-Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους.

-Δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.

Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.