Ο Πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε από τα ελάσματα του Μαντείου της Δωδώνης

Νέα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, συνοδεία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, επισκέφθηκε την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η υφυπουργός Μαρία Κεφάλα και η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε και ξεναγήθηκε στο χώρο από την  διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δρ. αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Ιδιαίτερη αίσθηση του έκανε ο χώρος όπου εκτίθενται τα μολύβδινα χρηστήρια πινάκια-ελάσματα από το μαντείο της Δωδώνης, τα οποία η UNESCO ενέταξε το 2023 στον Διεθνή Κατάλογο του προγράμματος «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World) που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της καταγεγραμμένης και «τεκμηριωμένης κληρονομιάς» της ανθρωπότητας (χειρόγραφο, έντυπο, οπτικοακουστικό και άλλο αρχειακό υλικό).

Η ένταξη των χρηστήριων πινακίων-ελασμάτων του Μαντείου της Δωδώνης -το αρχαιότερο μαντείο της ελληνικής επικράτειας- στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO έχει ευρύτερη και πολύπλευρη σημασία για την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και αποτελεί μια μεγάλη ελληνική κατάκτηση.

Σε συνδυασμό με την επίσης πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενισχύει συνολικά τη διεθνή εικόνα και τη φήμη της Ηπείρου ως πολιτιστικού προορισμού υψηλής σπουδαιότητας και ελκυστικότητας.

Στον πρωθυπουργό στα πλαίσια της επίσκεψης στο Μουσείο δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και βιβλία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ