Οι προτεραιότητες του Κυρ. Μητσοτάκη για την Ήπειρο

Τοπικά

Τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα γίνει – Τι ανέφερε για το Ιωάννινα – Κακκαβιά

Σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου εκτός από τον  Πρωθυπουργό ήταν παρόντες και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υπουργοί της Κυβέρνησης, βουλευτές και εκλεγμένοι αιρετοί.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε δίνοντας δημόσια συγχαρητήρια στον Αλέκο Καχριμάνη και σε όσους εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με όλους τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Αυτό το οποίο εκτιμώ εδώ, στην Περιφερειακή Αρχή, είναι ακριβώς ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο ασχολείται με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Και επειδή ακριβώς συμπίπτουμε σε πολλά, γνωρίζετε ότι ο Περιφερειάρχης σας έχει την άνεση να επικοινωνεί μαζί μου και την αξιοποιεί στο έπακρο. Αλλά είναι μία επικοινωνία η οποία είναι πολύ χρήσιμη και για εμένα».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα ζητήματα που τέθηκαν και στους στόχους που έχουν επιτευχθεί «βρεθήκαμε στην Ηγουμενίτσα, στην τελετή υπογραφής της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας σε έναν διεθνή κολοσσό, την εταιρεία Grimaldi, που διαχειρίζεται πολλά μεγάλα λιμάνια και που εκδήλωσε από την πρώτη στιγμή ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναδείξει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, να επενδύσει σημαντικούς πόρους και να ξεκλειδώσει με αυτόν τον τρόπο τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, όχι μόνο για όλη την παράκτια ζώνη της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, αλλά και για την Ήπειρο συνολικά.

Και πιστεύω ότι αν οι ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στα λιμάνια είναι οδηγός, μπορούμε να περιμένουμε μία εκτόξευση της Ηγουμενίτσας, αλλά και όλης της Ηπείρου, ως αποτέλεσμα αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης.

Η Ελλάδα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, είτε μιλάμε για το εμπόριο που διεξάγεται από την Ανατολή προς τη Δύση, από τη Δύση προς την Ανατολή, είτε συζητάμε για τον άξονα από το Νότο προς το Βορρά, από το Βορρά στο Νότο. Και όπως είπα και στην Ηγουμενίτσα, έχω πρόθεση αυτό το συγκριτικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο» υπογράμμισε.

Η επιτυχία της εγγραφής του Ζαγορίου στον κατάλογο της Ουνέσκο

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση μια σημαντικής δέσμευσης που είχε δώσει ο ίδιος και είναι η εγγραφή του Ζαγορίου στον επίζηλο κατάλογο των παγκόσμιων πολιτιστικών τοπίων. «Είχα έρθει εδώ, σάς είχα δώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι μαζί με την Υπουργό θα παλέψουμε να το κάνουμε πράξη. Το κάναμε πράξη και με το καλό την άνοιξη θα έρθουμε να κάνουμε και την επίσημη τελετή της ανακήρυξης του Ζαγορίου. Δεν χρειάζεται να πω πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Βέβαια, όπως έχω πει πολλές φορές, αυτό συνεπάγεται και σημαντικές υποχρεώσεις για φύλαξη κυρίως αυτού του μοναδικού πολιτιστικού τοπίου. Αλλά όπως έχω πει πολλές φορές, στο Ζαγόρι συνενώνονται πολλά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας σε υπερθετικό βαθμό. Και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτή την εξέλιξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής

Αναφορικά με την εξέλιξη των  μεγάλων έργων υποδομής και ειδικά για τον δρόμο Γιάννενα- Κακαβιά είπε ότι «υπήρξαν δυσκολίες» και επεσήμανε ότι έχει ανακοινωθεί η εκ νέου δημοπράτηση του έργου «πιστεύω ότι αυτή τη φορά δεν θα έχουμε άλλα εμπόδια. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Το έργο αυτό θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί» ξεκαθάρισε ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί και το έργο του Τεχνολογικού Πάρκου. Του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που οραματίστηκε ο Περιφερειάρχης και που δείχνει ως όραμα ότι πόλεις σαν τα Γιάννενα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλματα και σε κλάδους που ενδεχομένως πολλοί να μην τους συνέδεαν με μια μεσαίου μεγέθους περιφερειακή πόλη. Αυτό το οποίο βλέπουν πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που έρχονται σήμερα στα Γιάννενα, δεν είναι κατ΄ ανάγκη ένα ωραίο κτίριο που θα τους φτιάξουμε, αυτό θα είναι συμπληρωματικό. Έχει να κάνει κυρίως με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο συνδέεται άμεσα με το πανεπιστήμιο. Και ακριβώς αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι που έχει κάνει τα Γιάννενα προορισμό για σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Χθες (σ.σ. Πέμπτη), μάλιστα, είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω σε ανώτατο επίπεδο μια Επιτροπή που θα συμβουλεύει εμένα προσωπικά για τα θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Μία επανάσταση συντελείται γύρω μας, με σημαντικότατες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα και προκλήσεις και η χώρα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και σε αυτό το μέτωπο και ακριβώς αυτό το σκοπό είχε και η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής. Δεν θα μπω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία συζητήσαμε», ανέφερε.

Πρόκληση οι αλλαγές στην διακυβέρνηση

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την περιφέρεια και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι προσυπογράφει «την άποψη του Περιφερειάρχη για την ανάγκη μιας περαιτέρω απλοποίησης των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο οργάνωσης του κράτους. Είναι μία μεγάλη πρόκληση, μία συνεχιζόμενη πρόκληση αυτή για εμάς, αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τι κάνει το κεντρικό κράτος, τι κάνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τι κάνει η Περιφέρεια, τι κάνουν οι Δήμοι, πώς ξετυλίγουμε βήμα-βήμα αυτό το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων. Ξέρουμε τα προβλήματα. Είμαστε και εμείς πια πολύ πιο έμπειροι, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας μας, και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχαμε την προηγούμενη τετραετία, παρά τις μεγάλες γεωπολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, θα έλεγα, και σίγουρα και η ευρύτερη περιοχή μας.

«Πιστεύω, ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μία θετική έκπληξη σε ένα περιβάλλον αρκετών αρνητικών ειδήσεων. Έχοντας πια δρομολογήσει μία πορεία αναπτυξιακή, πολύ δυναμική, με απολύτως τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά, κάνουμε -το είπα και στην Ηγουμενίτσα, μού θύμισε ο Πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζετε την αγάπη του για την ποίηση, τον στίχο του Ελύτη- «ένα άλμα πιο μεγάλο από την φθορά» και σε αυτό το δρόμο θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε, πάντα σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και σε υλοποίηση όλων όσων έχουμε δεσμευτεί. Και πάλι συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη, στο νέο του Περιφερειακό Συμβούλιο, στους δημάρχους που εξελέγησαν και συνεχίζουμε τη σκληρή μας δουλειά», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει, αλλά και στα ζητήματα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση των τοπικών οδικών αξόνων, στην κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, στην μεταφορά του πρώην κλειστού Κέντρου Ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα, στο βιοτεχνικό πάρκο της Θεσπρωτίας και σε θέματα που αφορούν τις δασικές και αρόσιμες εκτάσεις, την κτηνοτροφία και την εν γένει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

«Έχω μια υποχρέωση και ήμουν ξανά υποψήφιος και εκλέχθηκα: να τελειώνουμε με τον κρατικισμό και με όλους αυτούς που αδικούν τον τόπο μας και κατά τα άλλα θέλουν να λέγονται «προοδευτικοί». Προοδευτικό είναι να αλλάξεις τα κακώς κείμενα και όχι τίποτα άλλο και δεν είναι τυχαίο που σάς είπα, είσαστε για μένα η τελευταία ελπίδα. Με αυτό σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για τη μέχρι σήμερα συνεργασία», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

«Θέλω να σας πω ένα ευχαριστώ γιατί με ανέχεστε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι είστε ο μόνος που μπορώ – καλύτερα και από Υπουργούς – να μιλήσω. Να σας πω τους προβληματισμούς μου. […]  Αλλά έχω υποχρέωση να τελειώνουμε με τον κρατικισμό και όλους αυτούς που αδικούν τον τόπο μας, και κατά τα άλλα θέλουν να λέγονται προοδευτικοί», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.

Η συνάντηση έκλεισε με τα δώρα που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περιφερειάρχη. Αίσθηση προκάλεσε το τελευταίο δώρο που ήταν μια παραδοσιακή χειροποίητη γκλίτσα!

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ