Ο οικοτουρισμός στην ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης

Νέα

Δύο μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των υπ. Τουρισμού και Περιβάλλοντος υπεγράφησαν στην Ήπειρο

Την τιμητική της είχε η Ήπειρος το Σάββατο, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς από τις παρυφές της Τύμφης και το Μικρό Πάπιγκο, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς παρουσίασαν τo κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ως «οχήματος» για μια πράσινη ανάπτυξη που προωθεί τις ήπιες μορφές τουρισμού.

Οι δύο υφυπουργοί, στο ουσιαστικό κομμάτι της επίσκεψης, υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων τους. Το 1ο Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείο Τουρισμού, του Οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης διαΝΕΟσις. Το μνημόνιο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι χρήσιμο εργαλείο, για το πώς θα γίνει η ανάπτυξη του οικοτουρισμού δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, θέσεις εργασίας, ενδυνάμωση της προστασίας της φυσικού περιβάλλοντος.

Το 2ο Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη, ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Τουρισμού, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Ελληνικό Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στόχος αυτού του μνημονίου είναι η ένωση δυνάμεων, η εξεύρεση χρηματοδότησης για την προστασία και την δυναμική ανάπτυξης, αλλά και η βοήθεια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενταχθούν σε αυτό το Δίκτυο.
Τους δύο υφυπουργούς συνόδευσαν στον νομό Ιωαννίνων η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, o γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης.

Στόχος του σχεδίου της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως οικοτουρισμού, τουρισμού υπαίθρου, τουρισμού περιπέτειας, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτό υπεγράφη άλλωστε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμόδιων υπουργείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, της αποκατάστασης αναβαθμίδων (ξερολιθιές), της δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, της ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και της δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των πέντε αναγνωρισμένων Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, την προώθηση των δράσεων τους και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διεθνή αναγνώριση των Γεωπάρκων.
Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» αποτελούν την τρίτη κατηγορία περιοχών που απολαμβάνουν αναγνώρισης από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας. Μέχρι και το 2020 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» 161 περιοχές από 44 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πέντε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να προβληθούν διεθνώς ως περιοχές διεθνούς σημασίας για τη γεωλογική και φυσική τους κληρονομιά, καθώς και να αποτελέσουν προορισμούς βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι περιοχές αυτές είναι: Η περιοχή του Βίκου – Αώου με τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, τα μοναδικά αλπικά τοπία της Τύμφης και του Σμόλικα, το μεγάλο πλήθος καρστικών και τεκτονικών δομών, τους Πύργους της Αστράκας, τα εντυπωσιακά φαράγγια του Βίκου και του Αώου με τη μοναδική γεωαρχαιολογική αξία και την εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλήθος παραδοσιακών οικισμών. Η Νήσος Λέσβος, στην οποία βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος, ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα, εξαίρετο δείγμα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας κατά το Μειόκαινο (πριν 20 εκατ. χρόνια), με εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές, σχηματισμούς και τοπία.

Φορέας λειτουργίας είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, εξαίρετο δείγμα της γένεσης των οροσειρών και ανύψωσης της Κρήτης εξαιτίας της υποβύθισης της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, η οποία χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά και αρχαιολογικής σημασίας σπήλαια, όπως το Ιδαίο ‘Αντρο, σπηλαιοβάραθρα και άλλες καρστικές δομές. Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, σημαντικό παράδειγμα της ενεργούς τεκτονικής ανύψωσης της βόρειας Πελοποννήσου, με τη δημιουργία του φαραγγιού του Βουραϊκού, των κροκαλοπαγών σχηματισμών του Μεγάλου Σπηλαίου, του Σπηλαίου των Λιμνών και των πηγών της Στυγός. Η περιοχή της Σητείας, με τις εντυπωσιακές παλαιοακτές, τα σπήλαια και τα φαράγγια, που τεκμηριώνουν την πρόσφατη ανύψωση της Κρήτης και τα σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα Δεινοθηρίων και Πλειστοκαινικών θηλαστικών.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Η προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της χώρας μας αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, όπως τα ξεχωριστά βουνά μας και τα μονοπάτια, σε συνδυασμό με ήπιες και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία».

Από την πλευρά του γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε στη σημασία των Γεωπάρκων: «Η ένταξη στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO πέντε περιοχών της χώρας μας αποτελεί μεγάλη επιτυχία, διότι δίνει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών με φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες».
Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, σημείωσε: «Ο εορτασμός της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος μας βρίσκει στα πανέμορφα Ζαγόρια και συνδέεται με την έναρξη υλοποίησης δύο εξαιρετικά σημαντικών δράσεων για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας», ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, ανέφερε ότι «ο οικοτουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθεί με φρέσκες ιδέες και συνεργασία».
Τέλος, ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος, επικρότησε τη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών: «Το Ζαγόρι είναι γεμάτο μονοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας για να μεταφέρονται από χωριό σε χωριό και ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν τουριστικά».

Οι επαφές του Στ. Καλογιάννη

Στην εκδήλωση μετείχε και ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Σουκουβέλο και με κατοίκους του Μικρού και του Μεγάλου Παπίγκου, της Αρίστης και του Μεσοβουνίου θέματα που απασχολούν την περιοχή και να ακούσει από εκπροσώπους των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού τις απόψεις τους για τις ενέργειες που χρειάζεται να προωθηθούν για την επάνοδο στην κανονικότητα, τώρα που οι εμβολιασμοί των συμπολιτών μας προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και η πανδημία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης.

Παράλληλα ο κ. Καλογιάννης συζήτησε με την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) κα Μ. Παπαδοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Κ. Τριάντη την πορεία εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) που εκπονούνται για τις περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας, μεταξύ των οποίων για την λίμνη Παμβώτιδα και τον ορεινό όγκο του Γράμμου/Δούσκου. Οι ΕΠΜ αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισής τους και έκδοσης των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων. Τέλος με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Κ. Αραβώση συζήτησαν για τις εκκρεμότητες του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα. Με την αναμενόμενη έγκριση του Ταμείου Ανάπτυξης από την Ευρ. Επιτροπή, θα χρηματοδοτηθούν μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, οι οποίες μόλις εγκριθούν αναμένεται να δώσουν λύσεις σε σοβαρά πολεοδομικά, οικιστικά και περιβαλλοντικά θέματα πολλών Δήμων.