lockdown

Νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων

Νέα

Με αργούς ρυθμούς η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ

Παρατείνονται έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου (ώρα 06:00) τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον κορωναϊό, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Εξαιρούνται, όπως είπε, τα καταστήματα λιανικής πώλησης εποχικών ειδών, αμιγώς Χριστουγεννιάτικων, τα οποία θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Τα συγκεκριμένα είδη θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο είναι με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν.
Όπως σημείωσε, σε εθνικό επίπεδο τα εξιτήρια ασθενών Covid-19 από τα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τα εισιτήρια, αλλά η πίεση παραμένει σοβαρή στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Με αυτά τα δεδομένα, απομακρύνθηκε χρονικά η σταδιακή άρση του lockdown στην παρούσα φάση, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αντιθέτως, η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται, είπε, «επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, πάνω από τη δυσφορία που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον ιό, αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη.
Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβολίων μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρους του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο εμβολιασμός θα είναι «εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».
Ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο νέου διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό, παρέπεμψε «ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα», όταν θα υπάρχει η σχετική εισήγηση των ειδικών για την πορεία της πανδημίας.

Και για το άνοιγμα των σχολείων, ζήτησε «να περιμένουμε σχετικές ανακοινώσεις από την επόμενη εβδομάδα».
Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων, ανέφερε.

Επιπλέον, επισήμανε πως «τις τελευταίες μέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων, δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές, μέλη της Επιτροπής των ειδικών, καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας» είπε. Όπως συμπλήρωσε, «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση καθιέρωσε στην αρχή καθημερινή ενημέρωση από τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά, συνέχισε να δημοσιοποιεί καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, επανέφερε τακτικές ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και συγκρότησε Παρατηρητήριο Covid-19, το οποίο ήδη έχει δημοσιοποιήσει 25 περιοδικές εκθέσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τις συνέπειές της.

Καμπάνια εμβολιασμού από τον Ιανουάριο

Απαντώντας και σε σειρά ερωτήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το ιικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, το ίδιο και η πίεση στο σύστημα υγείας. «Επομένως, θα παρακολουθήσουμε όλα τα σχετικά στοιχεία που μας δίνουν οι ειδικοί, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση, ενδεχομένως και δια του πρωθυπουργού, την επόμενη εβδομάδα».

Για το εάν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης, είπε πως «όταν επεκτείνουμε τα μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας και της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση έρχεται και συμπληρώνει το οικονομικό πακέτο στήριξης προκειμένου να μπορέσουν όλοι μαζί να σταθούν στα πόδια τους όταν θα έρθει η ώρα για τη δυναμική επανεκκίνηση μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης». Όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους κλάδους της οικονομίας για όσο χρειαστεί, οι λεπτομέρειες θα δοθούν από το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες, όταν θα ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως θα υπάρξει καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Παράλληλα, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεσή του να προχωρήσει στον εμβολιασμό δημόσια και πως θα καλέσει και τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν και εκείνες, «διότι δια του παραδείγματος θα παρακινηθούν και αυτοί που είναι δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί».
Στην ερώτηση για το εάν ο εμβολιασμός θα είναι προαπαιτούμενο για τα ταξίδια στην Ελλάδα, επισήμανε πως είναι μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε διάφορα fora. «Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε στην πορεία. Αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε προσανατολισμένοι στην πειθώ.

Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων στους μαθητές, ο κ. Πέτσας τόνισε «αυτή η απόφαση είναι επιβοηθητική ώστε όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη την επιστήμη και να υποκύψουμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Άρα, είναι ένα θετικό εργαλείο και αυτό, ώστε οι περισσότεροι πολίτες να πειστούν ότι είναι προς το δικό του συμφέρον, των αγαπημένων τους προσώπων, της κοινωνίας ο εμβολιασμός με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια». Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει το θέμα της υποχρεωτικότητας.