dimarxeio-ioanninon-new

Οριζόντιες μειώσεις εν μέσω διαφωνιών

Νέα

Λιγότερα για όλους τα δημοτικά τέλη για τη νέα χρονιά–Θετική ψήφος αλλά έντονη κριτική από παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Με οριζόντιες μειώσεις, παρά τα αυξημένα κόστη ειδικά στη διαχείριση των απορριμμάτων, εγκρίθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη για τη νέα χρονιά από το δημοτικό συμβούλιο. Θετική ψήφο έδωσε η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023», χωρίς όμως να λείψουν οι αντιπαραθέσεις.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα, ο οποίος υπογράμμισε πως στόχος και προτεραιότητα της σημερινής δημοτικής αρχής είναι ο εξορθολογισμός των τελών σε όλη την έκταση του Δήμου και η μείωση τους στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων. Με τις μειώσεις ο Δήμος επιστρέφει στους πολίτες συνολικό ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για πρώτη φορά από το 2015 επέρχονται μειώσεις των τελών για τα νοικοκυριά στην πόλη των Ιωαννίνων, υποστήριξε.

Υπογράμμισε δε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που προχώρησε σε δεύτερη δέσμη μέτρων αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών από τα απαγορευτικά μέτρα.

«Η Δημοτική Αρχή μετά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής προσπάθησε και υιοθέτησε όσες προτάσεις κατατέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και κρίθηκαν ρεαλιστικές. Έτσι προχωράμε σε μία γενναία μείωση μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε», τόνισε ο κ. Βάββας ενώ τόνισε ότι τον Μάρτιο θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος των δαπανών που πρέπει να καταβάλλει ο Δήμος στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

«Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας χωρίς κανένα ίχνος λαϊκισμού. Η πρότασή μας λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και τις δυνατότητες του Δήμου. Μέριμνά μας είναι να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, η οποία δεν τελείωσε. Οι μειώσεις μπορεί να μην είναι αυτές που θέλαμε, όμως αποτελούν ένα βήμα ανακούφισης για τα νοικοκυριά και ένα βήμα εξορθολογισμού», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Οι μειώσεις τελών αφορούν σε ολόκληρο το Δήμο ενώ την επόμενη χρονιά διευρύνεται και το κοινωνικό τιμολόγιο.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Ο Θ. Γιωτίτσας υποστήριξε, ότι η πολυδιαφημιζόμενη μείωση για τις κατοικίες, δεν υπερβαίνει το ένα ευρώ το μήνα, τη στιγμή που η στόχευση θα έπρεπε να είναι διαφορετική και να απευθύνεται κυρίως προς τις επιχειρήσεις.

Εξήγησε δε, ότι η μείωση των τελών στις επιχειρήσεις, με βάση την εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεν γίνεται αυτόματα, αλλά μετά από αίτηση που πρέπει να καταθέσουν οι ίδιες, κάτι που οδηγεί σε μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που προφανώς θα μειώσει τον αριθμό των ωφελούμενων.

Στη συνέχεια κατέδειξε την αγωνιώδη αλλά αποτυχημένη όπως είπε, προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνδέσει τις μικρές μειώσεις των δημοτικών τελών με την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, λέγοντας ότι το ύψος του κόστους αυτού η δημοτική αρχή το παρουσιάζει όπως τη συμφέρει, αφού επισημάνει αρχικά πως τα αυξημένα έσοδα από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών υπερκαλύπτουν το όποιο κόστος υπάρχει από την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στη δευτερολογία του ο Θ. Μπέγκας, στάθηκε κριτικά απέναντι στον λαϊκισμό της δημοτικής αρχής ότι δήθεν μειώνει τα τέλη, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θα δουν καμία ουσιαστική μείωση στις τσέπες τους.

Υπογράμμισε ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led που είχε βρει έτοιμη, σήμερα ο δήμος θα είχε ήδη οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη και επέκρινε την προσπάθεια να κατηγορηθεί ο ΦΟΔΣΑ για το αυξημένο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι θα συμβεί.

Ο Β. Κοσμάς από την παράταξη της Τατ. Καλογιάννη υποστήριξε, ότι τα επιπλέον ποσά από τα αδήλωτα τετραγωνικά υπερκαλύπτουν τις όποιες απώλειες και δίνουν την ευχέρεια στον δήμο να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις και για τις επιχειρήσεις και για τις οικίες. Περισσότερο «σκληρή» στην τοποθέτησή της κατά του κ. Βάββα ήταν η Τατ. Καλογιάννη, αποδίδοντας άκρατο λαϊκισμό στον αντιδήμαρχο όταν υποστηρίζει, πως αν δεν υπήρχαν τα έξοδα του ΦΟΔΣΑ θα ήταν μεγαλύτερες οι μειώσεις των τελών.

«Ανεπαίσθητη» χαρακτήρισε τη μείωση των τελών ο Βλ. Παπαχρήστος, εισηγητής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή».

Την εισήγηση καταψήφισαν η Όλυ Τσουμάνη και ο Χρ. Πατσούρας.

«Η δημοτική αρχή φορτώνει στις πλάτες του λαού τα κέρδη του ομίλου που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και τα κέρδη των εργολάβων που θα αναλάβουν τη λειτουργία στους ΣΜΑ. Επιπλέον, πετσοκόβει δαπάνες για θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, κάνοντας ένα βήμα ακόμα στη πορεία υποβάθμισης της υπηρεσίας καθαριότητας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Τσουμάνη.

Ο Άρης Μπαρτζώκας για την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» εξέφρασε την ικανοποίηση για την μείωση των τελών, υπενθυμίζοντας πως η συμφωνία σύμπραξης με τη δημ. αρχή περιελάμβανε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως η σύγκλιση της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕ.

«Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι που η σύμπραξή μας στη δημοτική αρχή συμβάλλει στη χάραξη πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο, επιτρέποντας στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις να γίνονται πράξη. Ταυτόχρονα, βέβαια, αισθανόμαστε και υπερήφανοι που αγωνιστήκαμε ως συμπράττουσα παράταξη για να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε μια γενναία μείωση των δημοτικών τελών, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται σήμερα να λειτουργήσει ο δήμος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη.