Μπαίνουν τα θεμέλια για το Πάρκο Τεχνολογίας

Νέα

Δωρεάν παραχώρηση έκτασης από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια

Ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία Πάρκου Τεχνολογίας στην Ήπειρο έγινε με τη δωρεάν παραχώρηση στην Περιφέρεια Ηπείρου περιοχών του αγροκτήματος Πεδινής για κοινωφελή σκοπό, που υπέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Πρόκειται για εκτάσεις γύρω στα σαράντα στρέμματα οι οποίες παραχωρούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια, που θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο συζητήσεις για τη δημιουργία τέτοιου πάρκου στην Ήπειρο γίνονται εδώ και αρκετό καιρό από την πλευρά της Περιφέρειας και έχουν αποτελέσει αντικείμενο για συναντήσεις του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη με υπουργούς, ενώ έχουν απασχολήσει το περιφερειακό συμβούλιο και την τοπική επικαιρότητα.
Αφορμή για να ανοίξει αυτό το ζήτημα αποτέλεσαν τα παραρτήματα δύο μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που άνοιξαν στα Γιάννενα τα τελευταία χρόνια (P&I και TeamViewer), καθώς η περιοχή -και λόγω του Πανεπιστήμιου- προσφέρει καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Σύμφωνα με ένα αισιόδοξο σενάριο, η δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας θα προσελκύσει περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες, θα ανασχέσει το φαινόμενο του brain drain, της φυγή δηλαδή των επιστημόνων στο εξωτερικό, θα μειώσει την ανεργία σε τοπικό επίπεδο και γενικά θα φέρει οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αποτελώντας μια μικρή Silicon Valley στην Ελλάδα.
Η είδηση έγινε γνωστή από ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Προσδοκάται ότι το έργο αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση δράσεων καινοτομίας, στη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει ευρύτερο πόλο προσέλκυσης και συνεργασίας ερευνητικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και επενδυτικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Η στέγαση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας – κλάδων Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Βιοτεχνολογίας, Αγροτεχνολογίας, Δημιουργικής Βιομηχανίας, θα προωθήσει την Εφαρμοσμένη Έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με θετικές επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής και στη διάχυση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στους κλάδους Αγροτεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας και Πληροφορικής.
H δημιουργία του Πάρκου είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια Ηπείρου και αποτελεί άλμα στο μέλλον για την εισαγωγή καινοτομιών και νέας τεχνογνωσίας στην περιοχή και την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της
Η παραχώρηση έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, στο οποίο εντάσσεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τρόπο που θα ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλει στην ευρύτερη και πολυεπίπεδη ανάπτυξή τους».

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ