Αντέχουν τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Νέα

Ανησυχία για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί – Προβληματισμοί για τις μεταλλάξεις

Η πορεία της πανδημίας στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου αλλά και η ετοιμότητα των δυο νοσοκομείων των Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακού και Χατζηκώστα, τέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου.
Ο κ. Κωτσιόπουλος επισκέφθηκε τα Γιάννενα σε μια δύσκολη περίοδο όπου και πάλι καταγράφεται αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Η περιοχή της Ηπείρου είναι στο επίκεντρο των επιστημόνων καθώς στόχος είναι να υπάρξει συμμόρφωση όλων στα μέτρα και να μην χρειαστεί να μπούμε σε νέους αυστηρότερους περιορισμούς.
Ο κ. Κωτσιόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των δυο νοσοκομείων και κατέγραψε την πορεία του εμβολιασμού στην περιοχή από την οποία και δηλώνει πολύ ικανοποιημένος.

Ανησυχία εκδήλωσε για το γεγονός ότι υπάρχουν υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό επιτείνει την αγωνία καθώς εάν νοσήσουν, όπως έγινε και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, μπορεί να διασπείρουν τον ιό.
Ο κ. Κωτσιόπουλος ρωτήθηκε για αυτό και κάλεσε και δημόσια τους υγειονομικούς να ανταποκριθούν θετικά.
Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα εντός και εκτός νοσοκομείων καθώς τα κρούσματα αυξάνονται.
Οι αρχές της χώρας παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας εθνικά αλλά και σε σχέση με την γειτονική Αλβανία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η πρόταση η διαχείριση των διακομιδών από την γείτονα χώρα να γίνεται κεντρικά από το ΚΕΠΥ του ΕΚΑΒ στην Αθήνα για να μπορεί να ελέγχεται καλύτερα η κατάσταση.
Μέχρι στιγμής πάντως τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων παρά τις «απώλειες» που υπάρχουν εξαιτίας των κρουσμάτων σε υγειονομικούς του νοσοκομείου Χατζηκώστα, αντέχουν και δεν έχουν δεχτεί ιδιαίτερη πίεση.

Προσοχή και ανησυχία από τις μεταλλάξεις

Ο κ. Κωτσιόπουλος δεν έκρυψε την ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού που είναι περισσότερο μεταδοτικός ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων και στην περιοχή της Θεσπρωτίας την οποία και είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί: «Υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ήπειρο. Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς τα νέα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά.
Οι υγειονομικοί σχηματισμοί της περιοχής είναι έτοιμοι και ανταποκρίνονται επαρκώς ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι άρτιος και μέχρι στιγμής δεν απαιτείται αλλαγή.
Ωστόσο, έχουμε σχέδια και εάν χρειαστεί θα γίνουν οι όποιες αλλαγές χρειάζονται» είπε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας που δήλωσε ικανοποίηση για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά καιρούς.

Τέλος, επανέλαβε την αναγκαιότητα αύξησης του ποσοστού των υγειονομικών, όπου δεν έχουν ήδη ανταποκριθεί, ώστε να θωρακιστούν αφενός οι ίδιοι και αφετέρου να μην κινδυνεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. «Εφιστούμε την ανάγκη εμβολιασμού όλων των υγειονομικών! Πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας μέσα στα νοσοκομεία και να διασφαλιστεί η προστασία των ασθενών» είπε.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Σπύρος Δερδεμεζης στην δήλωσή του ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τόσο ενδογενή ζητήματα του νοσοκομείου που αφορούν σε εξοπλισμό, προσλήψεις αλλά και επέκταση της δυναμικότητας του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να αναφέρουμε τέλος ότι τον γενικό γραμματέα συνόδευαν ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Νικόπουλος, ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης ενώ σε όλες τις επισκέψεις βρισκόταν και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ