Μητροπολίτης Μάξιμος: «Η θλίψη γίνεται δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα»

Νέα

Ιστορική από πολλές πλευρές είναι η 24/07/2020, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώνει την προκλητική του απόφαση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Το μεγάλο τζαμί…

Οι αντιδράσεις πολλές, αλλά οι περισσότερες ψύχραιμες, καθώς μόνο έτσι μπορεί να γίνει διαχείριση μιας τόσο ακραίας προκλητικής ενέργειας από πλευράς του Ερντογάν.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη που λέει:

«Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά» καταλήγει στο σύντομο μήνυμά του που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος συντάσσεται με αυτή την λογική της ψυχραιμίας και της ενότητας, καθώς ο Ερντογάν όσες …κουρτίνες και να κρεμάσει στην Αγία Σοφία για να κρύψει τα ψηφιδωτά της, ο ναός είναι παγκόσμιο σύμβολο και έτσι θα παραμείνει αποτυπωμένο στις μνήμες εκατομμυρίων επισκεπτών της ανεξάρτητα από το αν είναι χριστιανοί ή όχι!

Ο κ.κ. Μάξιμος ξεκαθαρίζει ότι η μέρα σήμερα είναι μέρα που μας πληγώνει, αλλά παράλληλα μας γεμίζει με δύναμη, ενώ δίνει και μια άλλη πτυχή των ενεργειών του Ερντογάν λέγοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν είναι πράξη δύναμης, αλλά αδυναμίας, καθώς η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία γίνεται ολοένα και χειρότερη και οι ενέργειες αυτές απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο του Ερντογάν.

«Είναι μια δύσκολη μέρα, που μας πληγώνει. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί. Η Ορθοδοξία είναι συνηθισμένη από τέτοιες πίκρες, δεν μας πτοούν! Το ορθόδοξο πνεύμα έχει τόση δύναμη, ώστε να μπορεί να ζυμώνει το κόσμο ολόκληρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει αδυναμία και όχι δύναμη. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να καταλάβει ότι ο Τούρκος ηγέτης περνά δύσκολες ώρες. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι έκρυθμη, οπότε ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, παγκόσμια ιστορικά σύμβολα για να συσπειρώσει τον κόσμο του και να δείξει ότι είναι μεγάλη χώρα….», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μάξιμος.

Όσο για τον ακάθιστο Ύμνο; «Εμείς θα τον ψάλλουμε μαζί με τον Εθνικό μας Ύμνο, πανηγυρικά την Κυριακή», απαντά με νόημα ο κ. Μάξιμος.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ