Μετρά πληγές από την κακοκαιρία η Ήπειρος

Νέα

Ζημιές στο οδικό δίκτυο Ιωαννίνων, Ζαγορίου και Άρτας

Μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση δημιουργήθηκε στην Ήπειρο από την κακοκαιρία τη Δευτέρα, αφενός λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος και αφετέρου λόγω των υψηλών –για την εποχή- θερμοκρασιών που έλιωσαν γρήγορα τα χιόνια στις κορυφές των βουνών.
Αποτέλεσμα, να προσκληθούν ζημιές στους ορεινούς όγκους των Ιωαννίνων και της Άρτας με τις περισσότερες να εντοπίζονται στο εθνικό και κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων και της Άρτας, με έμφαση στο Ανατολικό Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Από την άλλη πλευρά, το ρεύμα ανόδου της Εγνατίας οδού από Ιωάννινα προς Θεσσαλονίκη έκλεισε για πέντε και πλέον ώρες, αφού στην κοιλαδογέφυρα του Ανηλίου, οι ριπές ανέμου που έφταναν τα 130 χλμ. την ώρα, παρέσυραν μία νταλίκα, η οποία αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να κλείσει το ρεύμα ανόδου. Ευτυχώς, ο οδηγός της νταλίκας απεγκλωβίστηκε χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.
Προβλήματα σημειώθηκαν πάντως και στο λεκανοπέδιο, εξαιτίας της αδυναμίας του αποστραγγιστικού συστήματος να αποφορτίσει γρήγορα την ποσότητα των νερών. Έτσι, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο, Δημ. Μαυρογιώργος η υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει σε μία σειρά πλημμυρικών περιστατικών σε σταβλικές εγκαταστάσεις κυρίως στον Κατσικά και του Κουτσελιό.

«Σχεδόν στο σύνολό τους, τα προβλήματα σε σχέση με τη βατότητα των δρόμων έχουν αποκατασταθεί, αλλά θα χρειαστούν μερικές ημέρες υπομονής για να γίνει η αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρογιώργος.

Τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο στο Ζαγόρι

Τα πάντα στο πέρασμά τους παρέσυραν στο Ανατολικό Ζαγόρι ορμητικοί χείμαρροι και μάλιστα σε διάστημα λίγων ωρών, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και στο εσωτερικό δίκτυο σε κάποιες κοινότητες. Μία από αυτές που επλήγη περισσότερο ήταν η Τοπική Κοινότητα Ιτέας όπου στον συνοικισμό «Λιάπη» οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τριών οικογενειών, με τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και του δήμου Ζαγορίου, να δίνουν τελικά πρόσβαση από άλλο σημείο αργά το μεσημέρι.
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί ακόμη στα οδικά δίκτυα Ηλιοχωρίου – Βρυσοχωρίου και Ελατοχωρίου – Φλαμπουραρίου.

Στη Λάιστα επίσης κατέρρευσαν σε δύο τουλάχιστον σημεία τμήματα των τεχνικών (σαρζανέτ) που είχαν κατασκευαστεί πρόσφατα.
Στη Βωβούσα, ένας ορμητικός χείμαρρος πέρασε μέσα από την κεντρική πλατεία του χωριού, για να καταλήξει στον Αώο, προκαλώντας νωρίτερα καταστροφές στην πλατεία αλλά και στο κοινοτικό κατάστημα. Μεγάλες ζημιές λόγω καθιζήσεων έχουν προκληθεί ακόμη στο οδικό δίκτυο από το Φλαμπουράρι προς τη Βωβούσα.
Ζημιές τέλος, καταγράφονται σε δεξαμενές ύδρευσης οικισμών, αλλά ο έλεγχος και η καταμέτρηση των ζημιών για να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους, συνεχιζόταν στη διάρκεια όλης της ημέρας.

Άντεξε η γέφυρα της Πλάκας

Στο μεταξύ, τεράστιοι βράχοι και χώματα που αποκολλήθηκαν από το βουνό, απέκλεισαν τη Δευτέρα την επαρχιακή οδό που οδηγεί στο Ματσούκι του Δημ. Βορείων Τζουμέρκων, με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ιδιωτικά που έχουν μισθωθεί, να επιχειρούν από νωρίς το πρωί να απομακρύνουν το υλικό αυτό και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, κάτι που τελικά έγινε αργά το μεσημέρι.

Ο Άραχθος «κατέβασε» τεράστιες ποσότητες νερού, με το ενδιαφέρον να πέφτει στη γέφυρα της Πλάκας, που άντεξε όμως την ισχυρή πίεση του υδάτινου στοιχείου, με τις εικόνες ωστόσο να είναι εντυπωσιακές αφού το ύψος της στάθμης του ποταμού έφτασε σε πολύ ψηλό σημείο του φέροντος οργανισμού της γέφυρας.
Στον Βαπτιστή κατέρρευσε η στέγη του παραδοσιακού νερόμυλου, ενώ επιμέρους προβλήματα με πλημμυρισμένα υπόγεια σπιτιών καταγράφονται στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.