emvoliasmos

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί ιδιωτών γιατρών στα Γιάννενα

Νέα

Σοβαρές καταγγελίες από τους οδοντιάτρους και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

Όχι και πολύ ομαλά ξεκίνησε η χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου σε ιδιώτες ιατρούς στα Γιάννενα, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για εξαίρεση των οδοντιάτρων από τον σχεδιασμό και για προνομιακή μεταχείριση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα σημείωσε πως αξιοποιήθηκε η λίστα που είχε καταρτίσει ο Σύλλογος με ελεύθερους επαγγελματίες ιδιώτες ιατρούς, που είχαν εκφράσει την επιθυμία να εμβολιαστούν, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 270. Ένας αριθμός 55 δόσεων έγινε στο ΠΓΝΙ την Τρίτη, όμως εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια από συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι οδοντίατροι, αλλά και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει φαινόμενα καταστρατήγησης της λίστας προτεραιότητας που έχει καταρτίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Παρά ταύτα, η κα Τσιάρα σε δηλώσεις της στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιωτών ιατρών να εμβολιαστούν, εκτιμώντας, ότι όσοι δε θα εμβολιαστούν με τις δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα νοσοκομεία μέχρι την Παρασκευή, θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, κάνοντας χρήση της πλατφόρμας, που άνοιξε από χθες και δίνει συγκεκριμένες ημερομηνίες εμβολιασμού για τους ιδιώτες ιατρούς.
«Υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς από ιδιώτες συναδέλφους ιατρούς, με τον αριθμό στη λίστα του Ιατρικού Συλλόγου να είναι περίπου 270 άτομα που είχαν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να εμβολιαστούν. Πιστεύω ότι σε πρώτη φάση μέχρι την Παρασκευή θα καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών και οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν με βάση την αίτηση που θα υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα», ανέφερε η κα Τσιάρα.

Έντονη αντίδραση από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο

Σε μια δημόσια καταγγελία προχώρησε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια στον εμβολιαστικό σχεδιασμό.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η οποία αποστέλλεται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας, οι διοικητές των περιφερειακών νοσοκομείων, ζήτησαν από τους οδοντιατρικούς συλλόγους με τη μορφή κατεπείγουσας διαδικασίας να συντάξουν λίστες οδοντιάτρων που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν. «Η δέσμευση των υπευθύνων (εκφράστηκε μέσω διοικητών νοσοκομείων) ανέφερε άμεση έναρξη εμβολιασμών σε ιδιώτες οδοντιάτρους εντός της εβδομάδας (από 11.01.2021). Σήμερα (Τετάρτη 13.01.2021) ενημερωθήκαμε πως ο εμβολιαστικός προγραμματισμός παρέκαμψε τους οδοντιάτρους, ενέταξε πρωτίστως τους ιδιώτες ιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ ο κλάδος μας θα περιμένει την ένταξή του σε νέα λίστα. Ουδεμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει από τα αρμόδια όργανα (υπουργείο, ΥΠΕ κ.ο.κ.) και η ενημέρωσή μας γίνεται από τα Μ.Μ.Ε. και τα “σπασμένα τηλέφωνα”. Η ανεπάρκειά σας δε θα μετατραπεί σε δική μας αδυναμία διεκδίκησης του αυτονόητου. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη λογική για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπαίνει σε διαδικασία διεκδίκησης προτεραιότητας, έναντι άλλων ειδικοτήτων.

Προτεραιότητα ημετέρων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστοιχη είναι και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που σε ανακοίνωσή του τονίζει, ότι φαινόμενα καταστρατήγησης της λίστας προτεραιότητας στους εμβολιασμούς παρατηρούνται και στα Ιωάννινα, «… με τη ΝΔ να προκρίνει «τους δικούς της», καταστρατηγώντας κάθε πρωτόκολλο και κανόνα ακόμα και όταν πρόκειται για εμβολιασμούς υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα, ακόμη και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.
Την ίδια στιγμή η κοινωνία, η οποία υποφέρει τόσο από την πανδημία όσο και από την αναποτελεσματική διαχείρισή της από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητά να μάθει από τους αρμόδιους φορείς και τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη: Με ποια κριτήρια εμβολιάστηκαν όσοι δεν προβλεπόταν να εμβολιαστούν στη συγκεκριμένη φάση του προγράμματος; Ποια θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στα Ιωάννινα και με ποιους όρους θα γίνει η επιλογή τους;», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Χατζηκώστα αντίστοιχα θα είναι σε θέση να υποδεχθούν από το Σάββατο με τέσσερις και δύο αντίστοιχα εμβολιαστικές γραμμές, τους πρώτους ηλικιωμένους στην κατηγορία άνω των 85 ετών, που έχουν ήδη λάβει το μήνυμα να προσέλθουν για να εμβολιαστούν. Η κα Τσιάρα τόνισε, ότι παρότι ο εμβολιασμός είναι υπόθεση της πρωτοβάθμιας υγείας, στη φάση αυτή τα τριτοβάθμια νοσοκομεία αναλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο φορτίο ευθύνης. Στο ΠΓΝΙ, το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργήσει τους χώρους του φυσικοθεραπευτηρίου, που ήδη έχει ετοιμαστεί κατάλληλα.

Στη μάχη και το Κέντρο Υγείας

Τέλος, στη λίστα των δομών στις οποίες θα γίνεται ο εμβολιασμός ανήκει από το πρώτο στάδιο και το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, το οποίο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει με δύο εμβολιαστικές γραμμές από την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην Κυριακής, με ωράριο από τις 08.00 έως τις 22.00.
Οι ηλικιωμένοι που πρόκειται να εμβολιαστούν θα πρέπει να προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας 15’ πριν το προκαθορισμένο ραντεβού και να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, τον αριθμό ΑΜΚΑ και τυπωμένη την ειδοποίηση για το ραντεβού του εμβολιασμού ή σε sms στο κινητό τους τηλέφωνο.