Μέλι μόνο από πιστοποιημένους παραγωγούς

Νέα

Να αγοράζουν μέλι από παραγωγούς και όχι από πλανόδιους, κάλεσε τους καταναλωτές ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «Αρισταίος» Αναστάσιος Ποντίκης.
Ο κ. Ποντίκης κάλεσε τους καταναλωτές να ελέγχουν από πού και από ποιόν αγοράζουν το μέλι ενώ υποστήριξε ότι πολλές φορές οι πολίτες πέφτουν θύματα απάτης και εν τέλει αγοράζουν άλλο προϊόν από αυτό που πληρώνουν!
Ο κ. Ποντίκης ξεκαθάρισε ότι ο παραγωγός είναι περήφανος για το προϊόν του και δεν θα το εμπορευόταν στο δρόμο «σαν να πουλά στυλό ή χαρτομάντιλα» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν τι προμηθεύονται καθώς το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά. Μάλιστα, δυο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. Η νοθεία του μελιού δεν συνιστά απλή οικονομική απάτη, καθώς το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού. Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής
Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ