dimarxeio-ioanninon-new

Κριτική, απαντήσεις, έργα και απολογισμοί

Νέα

Πληθώρα θεμάτων τέθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα, η οποία ίσως να είναι και η τελευταία που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης

Πληθώρα θεμάτων τέθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα, η οποία ίσως να είναι και η τελευταία που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από την επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος Δημ. Παπαγεωργίου και ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ. Απαραίτητη προϋπόθεση, η αποστολή πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των μελών του Σώματος στο προεδρείο, όπως προβλέπει σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται για τις συνεδριάσεις της Βουλής, καθώς εξαιρεί τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων από την προσκόμιση αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ. Για αυτό τον λόγο υπήρξαν αντιδράσεις σε μεγάλους δήμους όπως στον δήμο Αθηναίων, όπου στην πρώτη συνεδρίαση δια ζώσης πριν από λίγες μέρες, είχαμε την αποχώρηση τεσσάρων παρατάξεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, κάλεσε την δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με τον κ. Ελισάφ να τονίζει, ότι αυτό που προβλέπεται είναι η εναλλακτική δυνατότητα της συμμετοχής στις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει.

Ενημέρωση για την πανδημία

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ έκανε μια υγειονομική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή και τα όρια του δήμου Ιωαννιτών, όπου σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές, την Δευτέρα υπήρχαν 271 ενεργά κρούσματα στην πόλη. Σε ετοιμότητα για να λειτουργήσει είναι και η δεύτερη ΜΕΛ στο ΠΓΝΙ, αφού στην πρώτη νοσηλεύονταν τη Δευτέρα, 16 ασθενείς σε σύνολο 20 κλινών, ενώ επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. «Το καλοκαίρι ήταν υγειονομικά σταθερό για την περιοχή μας. Η επιστροφή ωστόσο συνοδεύεται με αύξηση κρουσμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα αφενός γιατί αρχίζουν τα σχολεία κι αφετέρου γιατί το επόμενο διάστημα πραγματοποιούνται μεγάλες αθλητικές και συνεδριακές εκδηλώσεις στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Ελισάφ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού των πολιτών.

Για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Δημοτική αρχή αλλά και παρατάξεις, εξέφρασαν  την θλίψη τους για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ συμφώνησαν σε βασικούς άξονες του ψηφίσματος που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση. Μεταξύ άλλων προτάθηκε η μετονομασία του Δημοτικού Ωδείου σε «Ωδείο Μίκης Θεοδωράκης» θέμα που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου. Ο δήμος Ιωαννιτών, όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, μέσω του Πνευματικού Κέντρου θα τιμήσει με σειρά εκδηλώσεων τον μεγάλο έλληνα συνθέτη.

Σχετικά με τις μειώσεις συμβασιούχων

Στη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 10% σε σχέση, με το 2020 στην οποία προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, το 2022, αναφέρθηκε ο κ. Μπέγκας, συμπληρώνοντας πως σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός της μείωσης μεταξύ των δημάρχων, , με τις πρώτες να εκφράζονται δημόσια κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Μπέγκας ζήτησε από τη δημοτική αρχή να λάβει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, μιας και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων θα επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία του δήμου Ιωαννιτών, με τον δήμαρχο να απαντά λίγο αργότερα, λέγοντας πως και για το συγκεκριμένο θέμα όπως και για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, ο δήμος Ιωαννιτών έχει αντιδράσει τόσο  με επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις. Ειδικά όμως για το θέμα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, όπως ανέφερε, ο δήμος Ιωαννιτών αντέδρασε άμεσα και στην πράξη, αναλαμβάνοντας την κάλυψη ενός μεγάλου κόστους σε ετήσια βάση, σχεδόν 1 εκ. ευρώ, για την μισθοδοσία σχολικών καθαριστριών, που υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και όχι από τους δήμους.

Για την πορεία των έργων

Αντικείμενο κριτικής σε πολιτικό επίπεδο, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποτέλεσε ο απολογισμός που έγινε προ ημερών για τη συμπλήρωση των δύο ετών στη διοίκηση του δήμου από τη δημοτική αρχή, αρχικά με ανακοίνωση και ακολούθως με συνέντευξη Τύπου του δημάρχου. Κριτική για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής ασκήθηκε από τον Θ. Μπέγκα, ο οποίος έκανε λόγο για έναν φτωχό απολογισμό, που αποτελεί «απολογία και παραδοχής της αναποτελεσματικότητας της δημοτικής αρχής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία επανέλαβε την κριτική που άσκησε και στο παρελθόν, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή, για απαξίωση του δημ. συμβουλίου, αλλά και για έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας και ευαισθησίας. «Καθημερινά αποδεικνύετε επίσης και την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, με τελευταίο παράδειγμα την απόφαση καθορισμού διδάκτρων για τα ΑμεΑ στο Πνευματικό Κέντρο την οποία, μετά την κοινωνική κατακραυγή, σπεύσατε άρον – άρον να διορθώσετε», σημείωσε. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής της παράταξης έκανε λόγο για επανάληψη του ίδιου αφηγήματος, περί ευθύνης της πανδημίας, το οποίο όπως είπε, «δεν πείθει κανέναν». «Αποκρύπτετε όμως τα νομοθετήματα λόγω covid που διευκολύνουν τη διαχείριση και διακίνηση πόρων, αποκρύπτετε επίσης τις δυνατότητες ευέλικτων διαδικασιών που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα, από τη λήψη των αποφάσεων μέχρι την υλοποίηση», ενώ ακολούθως, αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων στα οποία υπάρχει στασιμότητα, όπως είναι :

– Μη ένταξη της πρότασης για κυκλικό κόμβο στο ύψος του ΠΕΑΚΙ

– Κεντρική πλατεία

– Ποδηλατόδρομος Μάτσικας – Πέραμα

– Οδοφωτισμός με λαμπτήρες LED

«Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που κινδυνεύουν να απολέσουν την χρηματοδότηση μια σειρά έργα που η δημοτική αρχή τα βρήκε ώριμα όπως ο δακτύλιος της πόλης, το πολιτιστικό πάρκο στις παλιές στρατιωτικές φυλακές, το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, το κέντρο για το παιδί στο πρώην άσυλο ανιάτων, ακόμα και η επέκταση του βιολογικού για την οποία υπογράφηκε μεν σύμβαση δεν έχουμε εικόνα όμως πότε θα ξεκινήσει το έργο. Η λίστα είναι μακρά και το αριθμητικό άθροισμα της απώλειας πόρων τρομάζει, αλλά για εσάς φταίει πάντα η αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Κλείνοντας, ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμαρχο για τη νέα καθυστέρηση στη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου που έφυγε από την Παπαζόγλειο και του ΣΑΠ , εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία του για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για το Πάρκο Πυρσινέλλα.

Καλογιάννη για Νηπιαγωγείο και ΣΑΠ

Παίρνοντας το λόγο η κα Καλογιάννη, τόνισε πως η παράταξη εντός των ημερών θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό έργου της δημοτικής αρχής, ενώ ανέλυσε την καθυστέρηση στην επίλυση της μεταστέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου και του ΣΑΠ στο παλιό Χατζηκώστα. Η κα Καλογιάννη τόνισε πως οι ταχύτητες του δήμου Ιωαννιτών και των υπηρεσιών του, δεν παρέχουν καμία εγγύηση ότι θα αντιμετωπιστούν επαρκώς τα μείζονα ζητήματα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Τη στιγμή, λοιπόν, που δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μία επίστρωση με τσιμεντόπλακες, μία περίφραξη, τη σύνδεση με το δίκτυο ακαθάρτων και την ηλεκτροδότηση των κτισμάτων του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων και Σχολείου Αναπήρων Παίδων (ΣΑΠ), εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 80.000€, ποιες δεσμεύσεις και ποιο χρονοδιάγραμμα είστε σε θέση να τηρήσετε για αυτά που ανέφερα παραπάνω; Πώς να σας εμπιστευτούν οι γονείς των παιδιών αυτών, οι οποίοι παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι  διαπιστώνοντας ότι, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συστηματική ενημέρωσή τους –όπως είχατε δεσμευτεί- και να τηρηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, προβαίνετε ξαφνικά μέσα στον Αύγουστο σε παράταση – συνέχιση της στέγασης των σχολείων αυτών στους παλαιούς χώρους;», για να καταλήξει αναφέροντας πως η εποχή των λυόμενων και των προκάτ κτιρίων πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.

Οι παρατάξεις

Αναφερόμενος στον απολογισμό της δημοτικής αρχής, ο Λάζαρος Νάτσης τόνισε πως υπάρχει προσπάθεια «εγκλώβισης» των πολιτών με έναν πολυδιαφημισμένο κατάλογο έργων και πρωτοβουλιών, την ώρα που για τα περισσότερα μείζονα ζητήματα αλλά και την καθημερινότητα, υπολείπεται σημαντικά των αναγκών της κοινωνίας. Όλυ Τσουμάνη και Χρ. Πατσούρας άσκησαν αντίστοιχα κριτική στη δημοτική αρχή  αλλά σε κεντρικό επίπεδο στο κράτος, με αναφορές στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών από τη μια και από την άλλη την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ.

 Τι απάντησε ο δήμαρχος

Απαντώντας στην κριτική ο δήμαρχος τόνισε πως ο ίδιος δεν ωραιοποίησε την κατάσταση αλλά αντίθετα αναλαμβάνει την ευθύνη για καθυστερήσεις και τυχόν ολιγωρίες. Αναφορικά με τα έργα του ΕΣΠΑ, επανέλαβε πως σχεδόν όλα βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Σχετικά με τον μεγάλο δακτύλιο, υπήρξε προδικαστική προσφυγή όπου αναμένεται απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να προχωρήσει η ανάδειξη οριστικού μειοδότη. Η σύμβαση για την ανάθεση των απορριμμάτων έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Όσο για τη κριτική καθυστέρηση στα νέα σχολεία στο παλιό Χατζηκώστα, θύμισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που έλυσε το θέμα και δρομολόγησε όλες τις διαδικασίες για την λειτουργία των σχολείων και τόνισε ότι ο ανάδοχος είναι μέσα στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Το έργο, υπογράμμισε, προχωρά και θα παραδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ολοκληρώνονται οι μελέτες και για το Πάρκο Πυρσινέλλα και ο φάκελος θα ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όσον αφορά το πρόγραμμα των θρησκευτικών διαδρομών εντός των επομένων ημερών αναμένεται η Προγραμματική Σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ για την εκπόνηση της μελέτης που χρηματοδοτείται με πόρους από το υπουργείο Τουρισμού.

Για ΔΕΥΑΙ

Για τα θέματα της ΔΕΥΑΙ απάντησε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος στάθηκε στον μέγιστο βαθμό ανταπόκρισης από πλευράς ΔΕΥΑΙ σε όσα προβλήματα προέκυψαν, ένα καλοκαίρι με πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αναφερόμενος στις βλάβες στο δίκτυο, ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε πως ήταν ανάλογες των προηγουμένων ετών , με μόνη διαφορά ότι τώρα όταν προκύπτει βλάβη που απαιτεί διακοπή νερού, για διάστημα άνω των δύο ωρών, τότε αυτές δημοσιοποιούνται, κάτι που δεν συνέβαινε την προηγούμενη δημοτική περίοδο.