Ελλιπή μέτρα υγειονομικής προστασίας στα σχολεία

Τοπικά

Επίσκεψη Μ. Τζούφη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου

Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου επισκέφθηκαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη και υπεύθυνη Θεματικής Παιδείας της ΝΕ του κόμματος Χαρά Τριανταφύλλου, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με το διευθυντή Κωνσταντίνο Καμπουράκη.

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε πως τα σχολεία πρόκειται να λειτουργήσουν με ελλιπή μέτρα υγειονομικής προστασίας για τρίτη συνεχή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει μεριμνήσει ούτε για αξιόπιστο μηχανισμό ιχνηλάτησης, ούτε για επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, ούτε για αραίωση των μαθητών.

Δυσλειτουργίες καταγράφονται και με την τοποθέτηση τόσο των μόνιμων όσο και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα όπως η μετακίνηση των μαθητών, η έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, όπως και η πρόσβαση των προσφυγόπουλων στις εκπαιδευτικές δομές.

Η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, έστω και την ύστατη στιγμή, ειδικά για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά όπου δεν προβλέπεται εμβολιαστική κάλυψη. Τόνισε επίσης πως η φετινή χρονιά προβλέπεται δυσκολότερη τόσο λόγω της μετάλλαξης Δ, όσο και των αποφάσεων της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αναφορικά με το κλείσιμο των τμημάτων αν και μόνο νοσεί το 50% των μαθητών, γεγονός που θα συμβάλει στη μεγάλη διασπορά της νόσου.

Σημείωσε ακόμα πως πρέπει να εμπλακούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια ελέγχων και την καταγραφή των κρουσμάτων, συγκροτώντας -επιτέλους- έναν αξιόπιστο μηχανισμό ιχνηλάτησης.

Τέλος, η Χαρά Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα ολιγομελή τμήματα και τις Ομάδες Προσανατολισμού, τονίζοντας πως κάθε σχολείο χρήζει ειδικής μεταχείρισης και όχι εφαρμογής οριζόντιων μέτρων σε βάρος των μαθητών.