dimarxeio-ioanninon-new

Κονταροχτυπήματα για τα τρέχοντα ζητήματα

Νέα

Στρατόπεδο Βελισσαρίου, νέο ΕΣΠΑ και αντιπλημμυρική προστασία στο Δημ. Συμβούλιο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τέθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, την διεκδίκηση ακίνητων και ειδικότερα του στρατοπέδου Βελισσαρίου, την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου και την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας που έχει πληγεί από την πανδημία, χωρίς όμως να λείψουν οι ενστάσεις και οι εντάξεις.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην δευτερολογία του επικέντρωσε στο αίτημα για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, θέμα που τέθηκε από την κ. Καλογιάννη.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και τόνισε ότι η πρόταση αξιοποίησης είναι αυτή που περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό, δηλαδή η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

«Η παραχώρηση του στρατοπέδου είναι ένα διαχρονικό αίτημα στην πόλη το οποίο καταθέσαμε στον Πρωθυπουργό. Το συζητήσαμε με τον Υπουργό Άμυνας και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης στην παρούσα φάση. Είναι σημαντικό ότι δεν εγκαταλείπουμε και ότι όσο ευρύτερο μέτωπο δημιουργείται τόσο καλύτερο είναι», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά της η κ. Καλογιάννη, έχοντας διαβάσει την αλληλογραφία που έχει προηγηθεί μεταξύ του Δήμου και των αρμοδίων Αρχών σχετικά με την παραχώρηση του Στρατοπέδου σημείωσε πως ήταν αναμενόμενη η στασιμότητα του θέματος.

«Δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη ο τρόπος με τον οποίον οι Αρχές της πόλης χειρίστηκαν το θέμα. Χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή προχειρότητα. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο, κατά την άποψή μας, το τόσο κρίσιμο, για τον τόπο μας, θέμα να παραμένει βαλτωμένο.

Προκύπτουν, εύλογα, τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποια πρόταση κατατέθηκε στο Υπ. Εθνικής Άμυνας από τη σημερινή δημοτική Αρχή, ή από προηγούμενες, για την αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου;

2. Δεν υπάρχει στον Δήμο μας καμία γραπτή απάντηση από αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό για το Στρατόπεδο;

3. Θεωρείτε, κύριε Δήμαρχε, ότι με μία απλή επιστολή που επιδώσατε στον κύριο Πρωθυπουργό, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και πολλά άλλα θέματα (το κτίριο επί της οδού Δομπόλη, την προστασία λίμνης Παμβώτιδας, την επέκταση Ιόνιας Οδού και την τουριστική προβολή), θα παραχωρούνταν στην πόλη έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων;

-Η παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου δεν θέλει απλές επιστολές. Δεν την ζητάς. Τη διεκδικείς με σοβαρότητα και προετοιμασία. Δηλαδή με τεκμηριωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον:

– τους λόγους για τους οποίους διεκδικείς την έκταση του Στρατοπέδου,

– τον γενικότερο σχεδιασμό στον οποίο την εντάσεις, προς όφελος της πόλης,

– στον τρόπο και στα μέσα αξιοποίησής της,

– στα ανταποδοτικά που είσαι σε θέση να προσφέρεις στον σημερινό κύριο της έκτασης.

Δυστυχώς, για άλλο ένα μεγάλο θέμα της πόλης, η δημοτική Αρχή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Καλογιάννη.

 

Νέο ΕΣΠΑ

Όσον αφορά τη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έγκαιρα θα υποβάλλει τις προτάσεις και σημείωσε ότι κάθε πρόταση από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ευπρόσδεκτη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για πλήρη απουσία της δημοτικής αρχής στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και για ακατανόητη καθυστέρηση στην έγκριση ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2021.

«Σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο καθορίζει την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, η σωστή προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίησή του μας θέλει όλους συμμέτοχους. Αλήθεια όμως η δημοτική αρχή δεν μας είπε:

-Τις αρκούν οι λίγες μέρες διαβούλευσης που έθεσε ως χρονικό περιθώριο η Περιφέρεια;

-Έχει κάνει κάποια προετοιμασία και δεν μας έχει ενημερώσει;

-Έχει καταθέσει προτάσεις;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, επανέλαβε ότι «η αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατάρτισής του θέτει σε αδράνεια τη λειτουργία του δήμου για δύο τουλάχιστον μήνες κι επιφέρει ζημιά στην τοπική οικονομία, την ώρα που αυτή στενάζει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

 

Δόμπολη, επιχειρήσεις και Πάρκο Πυρσινέλλα

Σχετικά με το κτήριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, ανέφερε ότι ο Δήμος το διεκδικεί παρόλες τις έντονες γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της αρχικής παραχώρησης στην Αποκεντρωμένη.

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας απάντησε σε τοποθετήσεις σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία επισημαίνοντας ότι και οι δύο δέσμες μέτρων που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο εφαρμόζονται με συνέπεια.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος απάντησε σχετικά με την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, σημειώνοντας ότι η διαχειριστική μελέτη έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η μελέτη έχει δοθεί σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Έπεσε η βροχή δύο μηνών

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας και με την ιδιότητα του Καθηγητή Μετεωρολογίας έκανε γνωστό ότι το ύψος των βροχοπτώσεων που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα ξεπερνά κατά 250% τον μέσο όρο του μήνα. Ο κ. Μπαρτζώκας απευθυνόμενος στους πολίτες ζήτησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Κριτική για ελλιπή σχεδιασμό στην αντιπλημμυρική προστασία έκανε ο κ. Μπέγκας τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου σας είχα επιστήσει την προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα και η απάντηση εκ μέρους σας ήταν πως σύντομα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Περίμενα σήμερα να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, αλλά από την εισήγηση του θέματος διαπιστώνω ότι δεν κατανοήσατε πως η αγωνία που επανειλημμένως σας έχω εκφράσει αφορούσε τον προγραμματισμό έργων κι όχι δράσεις πολιτικής προστασίας. Είχε ακουστεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες εκ μέρους της Περιφέρειας, αλλά μάλλον εννοούσε δράσεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Δεν αντιλέγω ότι είναι χρήσιμες κι αυτές, αλλά πρέπει να δούμε άμεσα κι ένα πλέγμα συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ