Κοινώς αποδεκτή λύση για την εκπροσώπηση στη «Σχεδία»

Νέα

Η Σ. Μαρκούλα αναμένεται να ψηφιστεί από το Δημ. Συμβούλιο – Ανακοίνωση αποχώρησης με αιχμές από τον Στεφ. Τζιμογιάννη

Σε μία συναινετική λύση φαίνεται πως οδεύει το ζήτημα του νέου εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών στο ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», μετά την αντιπαράθεση μεταξύ του νυν προέδρου Στέφανου Τζιμογιάννη και του επιστημονικά υπεύθυνου Βασίλη Κούτρα.
Έτσι, εκτός απροόπτου τη θέση θα αναλάβει η δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Σοφία Μαρκούλα, δρ Πανεπιστημίου και διευθύντρια ΕΣΥ Νευρολογίας. Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ημέρες υπήρχε η ιδέα της αναζήτησης ενός προσώπου που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους που απαιτούνται σε ένα ενδεχόμενο ψηφοφορίας στο δημ. συμβούλιο, με το όνομα της κας. Μαρκούλα να έχει συζητηθεί.

Το σενάριο επιβεβαιώθηκε και επισήμως, το μεσημέρι της Τρίτης, με την «Ενότητα Πολιτών», με ανακοίνωσή της, να γνωστοποιεί την απόφαση της δημοτικής ομάδας να προτείνει την κα Μαρκούλα ως εκπρόσωπο του δήμου στο Δ.Σ της «Σχεδίας».
«Η αποδεδειγμένη επιστημονική επάρκεια της κας Μαρκούλα, η οποία έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο της δομής πιστεύουμε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα για να προχωρήσει μπροστά το έργο της «Σχεδίας».
Μιας κοινωνικής δομής που έχει προσφέρει πολλά στην πρόληψης από τις εξαρτήσεις διαφόρων κατηγοριών.

Σε μια συγκυρία που η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά φέρουν τεράστια ευθύνη για την ένταση που έχει προκύψει στους κόλπους της «Σχεδίας», η παράταξή μας δείχνει το δρόμο για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά, με μοναδικό γνώμονα την ομαλή λειτουργία της δομής και την προσφορά στην κοινωνία.
Ευχαριστούμε τον κ. Στέφανο Τζιμογιάννη, ο οποίος υπηρέτησε επάξια για μακρό χρονικό διάστημα τη «Σχεδία» από τη θέση του πρόεδρου, τιμώντας την επιλογή της δημοτικής μας αρχής να εκπροσωπήσει το δήμο Ιωαννιτών στο Διοικητικό Συμβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

Προαναγγελία της συμφωνίας

Προτού κοινοποιηθεί η ανακοίνωση της «Ενότητας Πολιτών» ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ είχε ρωτηθεί σχετικά με τη στάση της δημοτικής αρχής και είχε εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι θα βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει όπως είπε, επάξια το δήμο Ιωαννιτών στη «Σχεδία».

«Εκτιμώ, ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και θα προκύψει η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση που θα βοηθήσει στο να απεμπλακεί η «Σχεδία» από προβλήματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Πιστεύω, ότι μπορούμε να έχουμε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τον δήμο Ιωαννιτών», ανέφερε ο κ. Ελισάφ, προαναγγέλλοντας εμμέσως την οριστική λύση στο πρόσωπο ενός κοινά αποδεκτού προσώπου, που θα είναι τελικά η κα Μαρκούλα.

Αποχώρηση με αιχμές

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Στεφ. Τζιμογιάννης, τον οποίο είχε προτείνει στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, η παράταξη της κας Καλογιάννη, ώστε να συνεχίσει να εκπροσωπεί τον δήμο Ιωαννιτών, με γραπτή του δήλωση, ξεκαθαρίζει, ότι δεν επιθυμεί να είναι προτεινόμενος από το δημ. συμβούλιο, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την κα Καλογιάννη για την τιμητική πρόταση που έκανε στο πρόσωπό του και αφετέρου, κατηγορώντας την «τριανδρία» της τοπικής εξουσίας, (σ.σ δήμαρχο, περιφερειάρχη, μητροπολίτη) για τη στάση τους απέναντί του και απέναντι στη «Σχεδία».

«Η ευθύνη (σ.σ για την κρίση) βαραίνει αποκλειστικά τους θεσμικούς φορείς που συμμετέχουν στη Διοίκηση και είναι πρωτίστως ηθική, κοινωνική και κατεξοχήν θεσμική.
Λειτούργησαν με τρόπο που απαξίωσε τους θεσμικούς κανόνες και επέδειξαν χαρακτηριστική συμπεριφορά αυταρχισμού, αλαζονείας και ρεβανσισμού.
Έτσι οδηγήθηκε η «Σχεδία» αναίτια σε βαθιά κρίση. Ποτέ, βέβαια, δεν απαντήθηκε από την «τριανδρία» της τοπικής εξουσίας το ερώτημα για το ποιος ήταν εκείνος ο θεσμικός λόγος που έπρεπε να εξαπολύσουν ανοίκεια επίθεση στο πρόσωπό μου και στα μέλη της προηγούμενης Διοίκησης», αναφέρει στη δήλωσή του αρχικά και συμπληρώνει:

«Αρνούμαι να εκπροσωπήσω στο Δ.Σ. της «Σχεδίας» την παρούσα Δημοτική Αρχή και έναν Δήμαρχο που οι ευθύνες του είναι τεράστιες για την κρίση της «Σχεδίας» και τον βομβαρδισμό μιας υγιούς δομής με σκοπό να τη χειραγωγήσει.
Αρνούμαι να εκπροσωπήσω μια Δημοτική Αρχή και έναν Δήμαρχο που με τις αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές του παρεμβάσεις οδήγησε μια επιτυχημένη δομή με κοινωνικό έργο στα πρόθυρα της διάλυσης με ανυπολόγιστο κοινωνικό αντίκτυπο.

Αρνούμαι να εκπροσωπήσω μια Δημοτική Αρχή και έναν Δήμαρχο που καταστρατήγησαν προκλητικά καταστατικές διατάξεις της «Σχεδίας», προγραμματικές δεσμεύσεις της έναντι της εποπτεύουσας Αρχής του ΟΚΑΝΑ, σχετικούς Νόμους κατά των Ναρκωτικών, προκειμένου να στηρίξουν τον επιστημονικά υπεύθυνο που εγκαλείται από τη Δικαιοσύνη για διερεύνηση αδικημάτων που άπτονται του Ποινικού Κώδικα».
Καταλήγοντας ο κ. Τζιμογιάννης δηλώνει υπερήφανος για την εκπλήρωση ενός οράματος, με τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Πρόληψης στην Ελλάδα το 1994, που αφήνει ένα ταμειακό διαθέσιμο 1 εκ. ευρώ και πλέον και ευχαριστεί την κα Καλογιάννη για την πρότασή της, να είναι εκ νέου εκπρόσωπος του δήμου στο ΔΣ της «Σχεδία».

«Η «Σχεδία» δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός, αλλά ιδιοκτησία της τοπικής κοινωνίας. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει, τουλάχιστον, η «τριανδρία» της τοπικής εξουσίας όσο είναι καιρός.
Είναι μια κοινωνική παρακαταθήκη, την οποία κανείς δε δικαιούται να οικειοποιηθεί, παρά μόνο οι πολίτες αυτής της κοινωνίας.
Σ’ αυτούς ανήκει αυτή η δομή, αυτοί θα είναι οι τελικοί κριτές της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση προσωπικών και έκνομων συμφερόντων».